Meer dan een kwart van alle nieuwe auto’s is nu elektrisch, en tegen 2030 zal dat oplopen tot vier op de tien, voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).
Verkoop stijgt ondanks economische tegenwind
De wereldwijde verkoop van elektrische wagens overschrijdt dit jaar de kaap van 20 miljoen stuks. Dat komt overeen met meer dan 25 procent van alle verkochte auto’s wereldwijd, blijkt uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap. Ter vergelijking: in 2024 ging het nog om 17 miljoen wagens, of één op de vijf. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de verkoop met 35 procent. Dat is opmerkelijk, want de autosector als geheel heeft het moeilijk door de economische omstandigheden.
China blijft koploper. Bijna de helft van de nieuw verkochte auto’s daar is inmiddels elektrisch. Ook in andere delen van Azië en in Latijns-Amerika neemt de verkoop sterk toe, met groeipercentages tot boven de 60 procent. In de Verenigde Staten haalt de elektrische auto nu een marktaandeel van iets meer dan 10 procent. In Europa daarentegen blijft het aandeel steken op ongeveer 20 procent. Dat komt onder meer door het terugschroeven van subsidies en andere beleidsmaatregelen.
Prijsdaling drijft groei aan
Volgens IEA-directeur Fatih Birol is de prijsdaling van elektrische wagens de belangrijkste drijfveer achter de groei. In China waren twee derde van de verkochte elektrische auto’s in 2024 goedkoper dan vergelijkbare wagens op fossiele brandstof, zelfs zonder subsidies. In andere markten ligt de aankoopprijs nog vaak hoger, maar het dagelijkse gebruik is goedkoper. Elektrisch rijden kost gemiddeld de helft van rijden op benzine of diesel.
Het IEA verwacht dat de betaalbaarheid blijft verbeteren, wat een verdere stijging van het marktaandeel zal aanwakkeren. Tegen 2030 zou meer dan 40 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch moeten zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de wereldwijde auto-industrie en voor het energiesysteem, aangezien ook de vraag naar laadcapaciteit en stroominfrastructuur zal toenemen.
lees ook
Wordt terugbetalen van thuisladen belastingvrij?