Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston. De studie toont aan dat bacteriën biofilms vormen op microplastics, waardoor antibiotica minder effectief worden. Dit kan vooral problematisch zijn in dichtbevolkte en verarmde gebieden.
Sterkere biofilms door microplastics
Microplastics zijn overal in het milieu terug te vinden, van oceanen tot voedselketens en zelfs in de atmosfeer. Onderzoekers proberen de impact ervan op de volksgezondheid te begrijpen. Het onderzoeksteam in Boston ontdekte dat E. coli-bacteriën in een omgeving met microplastics een sterkere biofilm vormen dan op andere oppervlakken zoals glas.
Deze biofilms zijn een beschermende laag die bacteriën helpt overleven. Volgens hoogleraar Biomedische Technologie Muhammad Zaman dienen microplastics als hechtingspunten voor bacteriën, waardoor de biofilm dikker en resistenter wordt. Antibiotica kunnen hierdoor minder goed doordringen en bacteriën doden.
“We ontdekten dat biofilms op microplastics veel dikker en sterker zijn dan op andere materialen,” zegt Neila Gross, hoofdauteur van de studie in Applied and Environmental Microbiology. “De resultaten waren consistent, ongeacht welk type plastic en welke antibiotica we gebruikten.”
Impact op volksgezondheid
Wereldwijd sterven jaarlijks bijna vijf miljoen mensen aan infecties die resistent zijn tegen antibiotica. Factoren zoals verkeerd gebruik van antibiotica spelen een rol, maar ook de omgeving waarin bacteriën zich bevinden is cruciaal.
Vooral mensen in vluchtelingenkampen lopen risico, omdat microplastics zich daar opstapelen en bacteriële infecties zich sneller verspreiden. Eerder onderzoek wees al uit dat deze bevolkingsgroepen vaker te maken hebben met medicijnresistente infecties door beperkte toegang tot gezondheidszorg.
Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig om te bepalen of deze laboratoriumresultaten ook in de echte wereld standhouden. Ze willen ook beter begrijpen waarom bacteriën zich zo sterk hechten aan plastic.
lees ook