Milieu-impact van Bitcoin Mining evenaart die van ruwe olie, zegt Amerikaanse studie

De economische schattingen van de energie-gerelateerde klimaatschade die cryptomunt Bitcoin aanricht, zijn niet mals. Volgens een Amerikaanse studie is de milieuschade die wordt veroorzaakt door Bitcoin-mining vergelijkbaar met die van ruwe olie.

De studie uit New Mexico werd gepubliceerd in Nature Communications en onderzoekt het energieverbruik van Bitcoin-mining. In 2020 gebruikten Bitcoin-miners 75,4 terawattuur (TWh) aan elektriciteit – dat is meer dan landen als Oostenrijk (69,9 TWh) of Portugal (48,4 TWh) dat jaar verbruikten. Zo’n uitgesproken verbruik zet het energienet onder druk.

Fossiele brandstoffen

Bovendien blijkt veel van die energie te afkomstig te zijn van de verbranding van fossiele brandstoffen. Volgens schattingen van de Universiteit van Cambridge zou het grootste deel van de elektriciteit die wordt gebruikt bij het mijnen van cryptomunten afkomstig zijn van steenkool en aardgas. Wereldwijd zou 39 procent worden aangedreven door hernieuwbare energie. Niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals fossiele brandstoffen zorgen dus voor de meeste stroom, zo’n 61 procent. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de CO2-uitstoot.

Groeiende klimaatschade

Bitcoin-mining werd populairder doorheen de jaren. De CO2-emissies volgen die stijgende tendens. In 2016 bedroeg de CO2-equivalente uitstoot gerelateerd aan de energieopwekking van Bitcoin-mijnbouw 0,9 ton per munt. In 2021 was dit 126 keer zo hoog geworden tot 113 ton per munt. In mei 2020 piekten de cijfers en kwam de Bitcoin-marktwaarde van 1 Amerikaanse dollar (= 1 euro) volgens de onderzoekers overeen met 1,56 dollar (of euro) aan wereldwijde klimaatschade. De onderzoekers stellen daarom voor om de werkwijze aan te passen en de klimaatschade gedeeltelijk te verrekenen in de marktprijs.

Bitcoin staat trouwens niet als enige cryptomunt in negatief klimaatdaglicht. Ook Ether, de tweede grootste cryptomunt, kreeg al kritiek en dat voor zijn energieverslindende beveiligingssysteem. Moederbedrijf Ethereum stapte daarom onlangs over naar een energiezuinigere manier van werken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.