De Nederlandse stad Amsterdam heeft een onderwater fietsenparking geopend, onder het Centraal Station. De garage biedt plaats aan 7.000 fietsen. Volgende maand opent een tweede onderwatergarage die de capaciteit zal verhogen naar 11.000 fietsen.
Nederland is een fietsland, daarmee halen we geen staatsgeheim naar boven. De stad Amsterdam doet dat statuut alle eer aan met de opening van de grootste fietsenstalling van de stad en de eerste wereldwijd die onder water is gebouwd. De fietsenparking maakt deel uit van het project De Entree. Dat project omvat onder andere het vernieuwen van het Stationsplein en de bruggen naar het Stationseiland, nieuwe kades en steigers, tramsporen, haltes en grote delen van de Prins Hendrikkade.
7.000 fietsen onder water
Amsterdam werkt sinds 2018 aan het project De Entree, goed voor een kostenplaatje van 60 miljoen euro. Het paradepaardje, en een waar huzarenstukje, is de realisatie van de Fietsenstalling Stationsplein. De onderwatergarage biedt plaats aan 7.000 fietsen en nul gemotoriseerde voertuigen. Leuk detail: de rondvaartboten op de grachten varen letterlijk boven de fietsen. Volgende maand open een tweede onderwatergarage die de capaciteit zal verhogen naar 11.000.
Het Centraal Station van Amsterdam is een plek waar dagelijks duizenden pendelaars, toeristen en Amsterdammers het openbaar vervoer nemen. Veel van hen komen naar het station met de fiets of ontlenen daar een rijtuig om de stad in te trekken. Die fietsen kregen tot nu een plaats op één van de grote bovengrondse stallingen. Dat leidde soms tot toestanden van achtergelaten fietsen, half gestolen fietsen en net daarom ook wild parkeren. Het stadsbestuur wilde voor de ‘schandvlek’ een oplossing en vond die onder het wateroppervlak.
Dag gratis parkeren
Net door de dagelijkse drukte in en rond het Centraal Station was het een uitdaging om een fietsgarage onder water te bouwen. Alle toegangswegen naar het station bleven tijdens de werken open. En tegelijk hadden de arbeiders voldoende ruimte nodig voor hijskranen, opslag en transportwagens. De fietsenstalling is ondergronds verbonden met de metro- en stationshal. Om de garage modern aan te kleden, is er flink wat kunst in verwerkt. De fietsengarage is trouwens dag en nacht, zeven op zeven, geopend. De eerste 24 uur is het gebruik van de stalling gratis. Nadien komt er 1,35 euro per dag bij.
Vanaf de opening, officieel is dat morgen 28 januari, zal het parkeren van fietsen in de twee grote bestaande stallingen van de Nederlandse Spoorwegen de eerste 24 uur gratis zijn. Samen met de twee onderwatergarages zal er in totaal plaats zijn voor 13.000 overdekte parkeerplaatsen rond Amsterdam Centraal. Die extra plaatsen zorgen er anderzijds voor dat de fietsflat en de fietsplekken op straat verdwijnen. De sluiting is voorzien enkele weken na het openingsfeest.
lees ook
Elektrische fiets blijft marktaandeel veroveren
Veranderend aangezicht
Door het verdwijnen van de fietsplekken zal het aangezicht van het monumentaal Amsterdam Centraal helemaal veranderen, met meer ruimte voor voetgangers en minder obstakels. Om van de ondergrondse parking gebruikt te kunnen maken, hebben fietsers een zogenaamde fietstag nodig. Ze kunnen ook hun transportkaart gebruiken, die net als de fietstag automatisch achteraf factureert (indien nodig).
Een minpuntje is dat er in de eerste onderwaterparking geen rekening is gehouden met cargofietsen. Nochtans is dat een populair vervoersmiddel bij menig Amsterdams gezin. Of dat euvel zal zijn opgelost in de tweede, nog te openen, parking is nog niet duidelijk.