Denuo_afvalverwerking

Onderzoeksproject HydroMine haalt waterstof uit afval

HydroMine gebruikt technieken uit de mijnbouw om waterstof te halen uit huishoudelijk afval. Het project krijgt Europese financiële steun uit het Onderzoekfonds voor Kolen en Staal. Via het Limburgse IPAS heeft HydroMine een stevige Belgische connectie.

HydroMine wil de basis leggen voor een innovatieve vergassingstechnologie die de hoogenergetische fractie van huishoudelijk afval (ook bekend als Refuse Derived Fuel of RDF) kan omzetten in een gas dat rijk is aan waterstof. De nieuwe vergassingstechnologie die in ontwikkeling is, maakt gebruik van de ‘boorgatmethode’ in een groot vast bed. De technologie komt oorspronkelijk uit de mijnbouw.

Gigantische uitdaging

Waterstof speelt een sleutelrol in de industrie, waar het wordt gebruikt in veel fundamentele chemische processen, zoals olieraffinage en de synthese van ammoniak, methanol of kunststoffen. Het dient ook als brandstof voor brandstofcellen in het transport van de toekomst. Momenteel wordt het grootste deel (95%) van de waterstof in de wereld geproduceerd uit fossiele brandstoffen, voornamelijk door omvorming van aardgas. Er stelt zich dus een gigantische uitdaging. De mondiale markt voor waterstofopwekking, die in 2021 wordt gewaardeerd op 135,94 miljard dollar, zal naar verwachting groeien tot 219,2 miljard dollar in 2030.

“Het hergebruik van huishoudelijk afval, met name de hoogenergetische fractie (RDF) door vergassing voor de productie van waterstof sluit perfect aan bij de principes van de circulaire economie”, zegt Paul Boutsen van IPAS. “Momenteel worden commerciële vergassingsreactoren geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij het vergassen van RDF-brandstof, voornamelijk als gevolg van de noodzaak van een geschikte grondstofvoorbereiding en de variatie van RDF-eigenschappen in de loop van de tijd. De in dit project voorgestelde technologie heeft tot doel deze uitdagingen te overwinnen door de toepassing van een systeem van grootschalige bedvergassers.”

Belgische connectie

Het projectconsortium bestaat uit zeven partners uit vier verschillende EU-landen, gecoördineerd door het Central Mining Institute – National Research Institute (GIG-PIB) in Polen. De andere partners zijn onder meer het GFZ Duitse Onderzoekscentrum voor Geowetenschappen, de Consiglio Nazionale Delle Ricerche – Istituto per la Tecnologia delle Membrane (CNR-ITM) in Italië, MASTER Odpady I Energia (een afvalintercommunale) in Polen, de Universiteit van Mons (UMONS) in België, Materia Nova in België en IPAS in België.

lees ook

Antwerpse haven heeft wereldprimeur beet met sleepboot op waterstof

Het Belgische bedrijf IPAS doet (samen met de coöperatieve transit_LAB) al jaren onderzoek naar verbetering in het valoriseren van huishoudelijk en ander afval. Ze kent haar oorsprong in de Limburgse ‘kolenwasserijen’ en is gespecialiseerd in ‘natte scheidingstechnologie’. IPAS legde het idee van vergassing van huisvuil op tafel en liet het ook op laboratoriumschaal testen door in Polen. De eerste resultaten waren zodanig veelbelovend, dat het semi-industriële R&D project HydroMine met een sterk partnerschap aan wetenschappelijke instellingen is opgepikt door de EU. Tegen eind 2026 moet alles klaar zijn om vanaf dat moment een industriële installatie te ontwikkelen en concreet bij te dragen tot de nieuwe waterstofeconomie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.