Een gps die foute dosering van meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen op het veld helpt vermijden, satellietbeelden die tonen hoe gewassen groeien, drones die onkruid detecteren, robots die het verwijderen. Geen sciencefiction, wel staaltjes precisielandbouw die de deur openzetten naar een gerichte, duurzame manier van werken.
De ‘Farm to Fork’-strategie van Europa is duidelijk: tegen 2030 moet het gebruik van meststoffen met twintig procent dalen, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met vijftig procent. “Precisielandbouw is een van de middelen om dat te bereiken”, legt Eva Ampe uit. Ampe is onderzoeksleider precisielandbouw bij Inagro, een proefcentrum land- en tuinbouw dat de brug slaat tussen landbouwers, bedrijven en de academische sector.
Met precisielandbouw wordt technologie bedoeld waarmee landbouwers kunnen besparen op input (zoals meststoffen, kalk, gewasbeschermingsmiddelen, water) of teelten kunnen optimaliseren. “Een landbouwer haalt niet zomaar zijn machines buiten om in het wilde weg te strooien of te sproeien”, benadrukt Ampe. “Landbouwers zijn enorm bezig met duurzaamheid. Anders zouden ze morgen niet meer kunnen telen.”