Na een succesvol proefproject in Mechelen gaat Proximus nog veel meer laadpalen voor elektrische voertuigen aansluiten op zijn straatkasten. Zowel het publieke domein als het semipublieke mogen rekenen op parkings met charging-as-a-service. Ook bedrijven, ziekenhuizen, culturele centra… kunnen daarvan gebruikmaken.
Sinds de plaatsing van de eerste laadpaal in Mechelen eind vorig jaar groeide de ervaring qua installatie en onderhoud. Momenteel telt Mechelen zeven laadpalen, elk met twee oplaadpunten. Mensen kunnen er terecht om hun elektrische of hybride wagen op te laden. Het proefproject kadert in het licht van de glasvezel-uitrol die volop op gang is. Hierdoor komt er ruimte vrij in de straatkasten die makkelijk tot oplaadpunten omgebouwd kunnen worden – er is al elektriciteit aanwezig en er zijn minder graafwerken nodig. Bovendien bevinden ze zich vaak op aantrekkelijke locaties in het centrum van de stad. Bewoners die thuis niet over laadinfrastructuur beschikken, krijgen daardoor toegang tot een laadpunt.
Nationale uitrol
Het startschot van de verdere nationale uitrol wordt binnenkort gegeven in Oudenaarde, met de plaatsing van vijf laadpalen. In totaal zouden er nog voor het einde van het jaar 25 installaties gerealiseerd worden.
Volgens Vlaams minister Peeters zouden er tegen 2030 100.000 (semi)publieke laadpalen moeten komen, enkel en alleen al in Vlaanderen. Met een netwerk van om en bij de 28.000 straatkasten over heel België kan Proximus hier een rol in spelen. Uit een eerste analyse blijkt dat 4.000 locaties in Vlaanderen in aanmerking komen, goed voor minstens 8.000 publieke oplaadpunten. Ook in de rest van het land zouden er nog enkele duizenden oplaadpunten kunnen bijkomen. Hiermee volgt Proximus het voorbeeld van gelijkaardige initiatieven in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het doel is om tegen 2028 de volle capaciteit te bereiken.
Bedrijfsparkings
Om dit alles waar te maken voert Proximus gesprekken met verschillende mogelijke partners. Daarbij wordt zowel gekeken naar samenwerking voor het publieke domein als naar samenwerking voor parkings op het semipublieke en bedrijfsdomein. ‘Charging-as-a-service’ wordt daardoor toegankelijk voor bedrijven, ziekenhuizen, sportclubs, culturele centra… Zo kunnen ondernemers oplaadpunten aanbieden aan hun werknemers en klanten, maar ook aan het brede publiek – voor de openingsuren en na sluitingstijd. Het beoogde partnership zou rond moeten zijn tegen het einde van de zomer.
Proximus heeft overigens al diensten die aansluiten op het laadpalenverhaal. Met 4411 is het aanwezig in de mobiliteitssector, met Aug-e (een joint venture met Besix) richt het zich op het balanceren van de energiecapaciteit over verschillende laadpunten en dat op basis van de prijs, locatie of beperkingen van het net.