Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol gaat vanaf 2026 radioactieve restmaterialen een tweede leven geven in de vorm van laagverrijkt uranium. Dat zal gebeuren in de nieuw te bouwen Recumo-installatie, een unicum in de wereld.
De radioactieve restanten blijven achter na het productieproces van medische radio-isotopen op de site van het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus. SCK CEN en IRE nemen een kwart van de wereldwijde productie van medische radio-isotopen voor hun rekening. Het gaat om radioactieve deeltjes waarmee kankers, hartaandoeningen en andere ziekten opgespoord en/of behandeld kunnen worden.
Structurele oplossing
De productie, die al meer dan vijftig jaar loopt, vroeg om een structurele oplossing voor de radioactieve restanten die na het productieproces overblijven. Tot nog toe werden de restanten gewoon opgeslagen als hoogradioactief nucleair afval. Eind 2018 zag een structurele oplossing het daglicht in de vorm van het RECUMO-project.
Concreet zal het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN de radioactieve restanten omzetten in laagverrijkt uranium en zuiveren. Daaruit kan vervolgens uranium gerecupereerd worden dat opnieuw gebruikt kan worden. De radioactieve restanten krijgen een tweede leven en kunnen dienen als brandstof voor onderzoeksreactoren of als zogenaamde ‘targets’ voor de productie van radio-isotopen. Maar liefst 99 procent van de radioactieve restanten kan gerecycleerd worden, meldt Gazet Van Antwerpen.
lees ook
Zuhal Demir plant gesprek over Vlaamse participatie in Nederlandse kerncentrales
Uniek in de wereld
Om dat te realiseren wordt nu een nieuwe installatie gebouwd. In maart vorig jaar werden de nodige vergunningen toegekend: het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verstrekte de oprichtings- en exploitatievergunning, het Vlaams Gewest de omgevingsvergunning. Gisteren gingen de werken concreet van start.
België is het enige land in Europa met zo’n installatie. Meer nog, volgens Gazet Van Antwerpen bestaan er ook in de VS en in Azië geen gelijkaardige installaties om nucleaire afval uit de productie van medische radio-isotopen te recycleren. België wordt met Recumo dan ook uniek in de wereld.
De oplevering is voorzien voor 2025. Kort nadien kan SCK CEN de installatie in gebruik nemen en restanten verwerken tot herbruikbare grondstoffen. De installatie zal zowel de huidige als toekomstige restanten verwerken die bij de productie tot 2038 ontstaan.