De voormalige Benelux Tour, een wielerwedstrijd door de lage landen en Luxemburg, staat na een pauze vorig jaar terug op de kalender (23 tot 27 augustus). Organisator Golazo strikte met Recyclagegroep Renewi een nieuwe hoofdsponsor. De ambities zijn duidelijk: naast een spannende koers willen organisator en sponsor er bovenal een duurzame wedstrijd van maken.
Bij de officiële voorstelling in mei maakten de organisatoren al hun ambities duidelijk. Een hoofdsponsor met beide voeten in het recyclagewerk, vraagt om extra inspanningen tijdens de koers. De Renewi Tour gaat met verschillende concrete stappen heel ver om de koers structureel te verduurzamen. Op woensdag 27 augustus beginnen de profrenners de vijfdaagse rittenkoers in Blankenberge. De renners, maar evenzeer begeleiders, ploegleiders én het publiek, zullen rekening moeten houden met tal van maatregelen om het afval tot een minimum te herleiden. Als mooie kers op de taart kon de organisatie Jasper Philipsen, groene trui in de voorbije Ronde van Frankrijk, strikken.
Bevraging bij renners en begeleiders
Organisator Golazo wou van het peloton zelf weten hoe een afvalvrije en groenere koers eruit moet zien. Daarom vond een bevraging plaats bij renners en omkadering. Zowat alle teams hebben de voorbije jaren veel initiatieven genomen om te verduurzamen. Geen papiertjes meer op de openbare weg gooien, om maar iets te noemen. Toch zien de ploegen nog heel wat mogelijkheden om het proces, samen met de organisatoren, te versnellen. Met de nuttige feedback ging Golazo aan de slag en pikte het heel wat zaken op die meteen in deze editie zichtbaar zullen worden.
Een grote stap in de goede richting is volgens Golazo de gescheiden afvalinzameling op de ploegbussen en in de officiële ‘waste zones’. In die zones langs het parcours moeten de renners hun bidons, verpakkingen, gelletjes, enzovoort achterlaten. Ook het inzamelen en verwerken van ander afval zoals kettingen en banden krijgt prioriteit tijdens de koers. Om het transport (drastisch) te verminderen, plaatst Golazo minder tenten en maakt het meer gebruik van bestaande gebouwen. Visibiliteitsmateriaal zal worden hergebruikt of gerecycleerd en het gebruik van papier wordt minimaal gehouden. Voor alles wat met leveranciers te maken heeft, maakt Golazo gretig gebruik van het netwerk en de expertise van Renewi.
Ecocharter
De maatregelen gaan nog heel wat verder dan bij de teams alleen. De organisatie rijdt uitsluitend elektrisch of hybride en het gebruik van generatoren wordt beperkt. Bij de catering voor VIP’s en publiek zijn herbruikbare bekers of glas de norm. Om naar de koers te komen promoot de organisatie, hoe kan het anders, de fiets of het openbaar vervoer. De Renewi Tour zal het ecocharter voor het publiek op grote schermen tonen. Dat publiek staat volgens een studie door Renewi achter het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de koers. Afvalproductie en -verwerking staat met stip op één als prioriteit bij de Belgen, gevolgd door de invloed op het milieu, de impact van het vervoer en de energieconsumptie.
lees ook
Recyclagegroep Renewi wil omzetten vergroten via nieuwe installaties en overnames
“Ik ben zelf al sinds mijn jeugd gepassioneerd bezoeker van wielerwedstrijden”, zegt Mark Thys, directeur Renewi België op de website. “Helaas weten we ook dat grote evenementen vaak een behoorlijke berg rommel achterlaten. De sleutel ligt hem erin het afval niet als afval te laten zien, maar als recycleerbare materialen met een bepaalde waarde. Samen met Golazo delen we de visie dat we deze waarde ook binnen grote sportevenementen kunnen halen. Onze ambitie is om van deze ronde het meest ecologische event te maken op de kalender van de internationale wielerunie UCI door zoveel mogelijk te recycleren. Als we in staat zijn om Playmobil te maken van onze koelkasten, stel je voor wat er allemaal mogelijk is met een drinkbus.”
De Renewi Tour is vanaf morgen te volgen op VRT 1.