Shopopop

Shopopop start in België met duurzame thuisbezorging via crowdshipping

Shopopop biedt een systeem van collaboratieve levering aan dat mensen toelaat hun bestellingen tegen een kleine vergoeding thuis te laten bezorgen door een andere particuliere shopper. Na de afgelopen jaren in sneltempo de Franse markt veroverd te hebben is de crowdshippingspecialist klaar om ook in België de referentie voor duurzame thuislevering van allerhande bestellingen te worden.

Shopopop mag dan wel een Frans bedrijf zijn, het model vindt zijn oorsprong in Indië, bij de zogenaamde dabbawalas: maaltijdbezorgers uit Mumbai die dagelijks met een enorme precisie en stiptheid tienduizenden maaltijden bezorgen op kantoor. Oorspronkelijk ontstaan in het Britse koloniale tijdperk, inspireerde het systeem meer dan honderd jaar later twee jonge Fransmannen, Johan Ricaut en Antoine Cheul, tot een model van duurzame thuislevering, dat ze crowdshipping doopten.

“Het idee achter het crowdshippingmodel van Shopopop is eenvoudig: gebruikmaken van bestaande verplaatsingen, om zo duurzame efficiëntiewinsten te boeken in tijd, geld en uitstoot. Everybody wins!”, stelt Caroline Schuurs, country manager Benelux bij Shopopop. “Toch liggen, ondanks de duidelijke voordelen voor alle individuele partijen, de grootste baten bij onze samenleving in zijn geheel: minder kilometers betekenen minder uitstoot, minder files en minder economische schade, en een betere luchtkwaliteit, leefbaarheid en gezondheid. Pure winst voor de maatschappij.”

Colruyt, Carrefour en Cora

Momenteel heeft Shopopop in België al partnerschappen met grote supermarktketens als Colruyt, Carrefour en Cora, maar ook lokale handelaars, groen- of drankenhandels kunnen zich aansluiten. Leveringen gebeuren steeds de dag zelf, binnen een maximumtermijn van drie uur maar doorgaans veel sneller, en de Shopper verdient minimum vijf euro. Alles verloopt via de mobiele app die Shopopop ontwikkelde.

Een essentieel onderdeel van de filosofie is dat er enkel met particuliere bezorgers of Shoppers gewerkt wordt. “Voor professionele bezorgers is bij Shopopop geen plaats: het gaat om het maximaal benutten van bestaande verplaatsingen door particulieren. Dat maakt ons fundamenteel verschillend van flitskoeriers als Gorillas of professionele bezorgers als Deliveroo en UberEats”, verklaart Caroline Schuurs, country manager Benelux bij Shopopop. “Bovendien hebben zij een zekere schaalgrootte nodig om rendabel te zijn, wat maakt dat ze in de praktijk enkel in de grotere steden van ons land actief zijn. Dat geldt niet voor het Shopopop-model, dat in principe overal toepasbaar is, ook in kleinere steden en gemeenten: overal waar er Shoppers zijn, kan er geleverd worden!”

De mobiele app van Shopopop is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.