Overstromingen, stormen en twee aardbevingen hebben in de eerste helft van dit jaar al wereldwijd voor meer dan honderd miljard euro aan schade veroorzaakt. Uit de cijfers van herverzekeraar Munich Re blijkt dat de kosten ook voor de verzekeringssector oplopen.
Met 111 miljard euro aan schade klokt het totaal iets lager af dan vorig jaar (130 miljard), maar toen speelde de enorme aardbeving in Turkije en Syrië mee. Op de langere termijn bekeken overtroffen de totale verliezen in de eerste helft van 2024 duidelijk het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.
De impact voor de verzekeringssector is groot. De verzekerde verliezen liepen op tot 60 miljard euro, vooral door zware onweersbuien, overstromingen en bosbranden.
De duurste natuurramp in de eerste helft van dit jaar was een aardbeving aan de westkust van Japan op Nieuwjaarsdag. De geschatte totale verliezen bedroegen ongeveer 9,3 miljard euro, waarvan 1,85 miljard euro verzekerd.
Onweer in de VS, overstromingen in Europa
In de Verenigde Staten waren zware onweersbuien de belangrijkste aanjager van de verliezen, met onder meer 1.250 tornado’s, ruim boven het langetermijngemiddelde van 820. De rampen kostten de VS al 45 miljard dollar, waarvan meer dan 34 miljard verzekerd was. Dat is iets minder dan vorig jaar, met respectievelijk 52 en 40 miljard dollar schade.
In Europa vallen vooral grote stormen en overstromingen in Duitsland op. Verschillende rivieren traden buiten hun oevers na maandenlange regelval. In het zuiden van Duitsland liepen de verliezen op tot 4,6 miljard euro, waarvan 2 miljard verzekerd.
“Klimaatgerelateerde rampen, met name in Noord-Amerika, zijn opnieuw prominent aanwezig in de verliescijfers voor deze eerste jaarhelft”, zegt Thomas Blunck, bestuurder bij Munich Re. “Bovendien zagen we overstromingen in gebieden waar die erg uitzonderlijk zijn, zoals Dubai. Het is bijzonder waarschijnlijk dat de klimaatverandering daar een rol in speelt. De klimaatverandering brengt evoluerende risico’s met zich mee waar iedereen – de maatschappij, de economie en de verzekeringssector – zich aan zullen moeten aanpassen.”
Temperaturen op recordhoogte
De Amerikaanse meteorologische dienst NOAA voorspelt nu al dat 2024 bij de vijf warmste jaren sinds 1850 zal zijn en waarschijnlijk zelfs het warmste jaar in de geschiedenis wordt.
Hittegolven en droogtes veroorzaken niet alleen meer sterfgevallen door hitte; ze maken ook bosbranden waarschijnlijker. In Texas verwoestte de ergste bosbrand in de geschiedenis van de staat meer dan 400.000 hectare, een gebied ter grootte van het Spaanse eiland Mallorca. In mei braken er in West-Canada ongewoon vroeg enorme bosbranden uit, waardoor duizenden mensen moesten evacueren.
Orkaanseizoen moet nog komen
En de tweede helft van dit jaar belooft niet meteen beterschap. In de Noord-Atlantische Oceaan wijzen de voortekenen op een zeer actief orkaanseizoen. Klimaatverandering is een centrale factor in de hoge watertemperaturen, die op hun beurt de nodige energie bieden voor de vorming van orkanen.
Vorig jaar werd gekenmerkt door El Niño, een klimaatfenomeen dat de vorming van orkanen beperkt. Dit jaar is die beperkende rol er niet, en de temperatuur van het zeeoppervlak blijft op een recordniveau – 0,5 tot 1 graad Celsius boven het dertigjarig gemiddelde.
“De veranderende statistieken over het weer zijn een steeds duidelijker teken”, zegt Ernst Rauch, hoofd Klimaatwetenschap bij Munich Re “Veel van de recent waargenomen recordtemperaturen kunnen nauwelijks worden verklaard zonder klimaatverandering. Wanneer de atmosfeer 1 graad warmer is, kan die 7 procent meer vocht absorberen – wat meer energie betekent voor extreem weer en zware neerslag.”