De fabriek krijgt een plaats op de Zonneberg in Zelzate en moet in 2025 operationeel zijn. Het project krijgt 4,33 miljoen euro subsidie van de Vlaamse regering, in het kader van de ‘Vlaamse waterstofvisie’.
De groenewaterstoffabriek is een initiatief van Terranova Hydrogen, melden diverse media. De vennootschap is op haar beurt een samenwerking tussen Luminus, Nippon Gases en Terranova. Achter die laatste zijn maritieme dienstverleners DEME en Jan De Nul actief, net als het bouw- en logistiekbedrijf Aertssen Group. Het zijn die partners die de eigenlijk bouw van de groenewaterstoffabriek in Zelzate voor hun rekening zullen nemen.
Waterstof uit lokale groene stroom
Op de site Zonneberg, waar de waterstoffabriek komt, staat één van de grootste zonnepanelenparken (55.000 panelen) in de Benelux. De fabriek is in wezen een elektrolyse-eenheid van 2,5 megawatt die groene waterstof produceert uit lokaal opgewekte stroom. De fabriek omvat ook opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. Volgens Terranova kan de installatie worden verdubbeld, tot een capaciteit van vijf megawatt.
“Dit is opnieuw een mooie stap in de beoogde transformatie van een voormalige brownfield naar een groene-energiehub te midden van het Gentse havengebied”, zeggen de drie partners achter Terranova in een persbericht. De Vlaamse overheid steunt het project, in het kader van de ‘Vlaamse waterstofvisie’. Het trekt hiervoor 4,33 miljoen euro steun uit. Het project is al vergund en de voorbereidende werken zijn al gestart. De fabriek moet in 2025 de eerste waterstofmoleculen produceren.
lees ook
Belgian Hydrogen Council verenigt officieel krachten rond schone waterstof om uit te blinken in Europa (en verder)
Het project past in de grotere visie van North Sea Port, de fusie van de haven van Gent, Terneuzen en Vlissingen, om uit te groeien tot een waterstofhub op Europese schaal. De ontwikkelde waterstofstrategie heeft als doen om verschillende fabrieken voor de productie van groene waterstof te bouwen tegen 2025. Daar maakt Terranova Hydrogen dus deel van uit. Groene waterstof is waterstof geproduceerd zonder CO2-uitstoot. De meeste waterstof vandaag wordt gewonnen uit aardgas en heeft wel een CO2-voetafdruk.