Het Vlaams instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) lanceert een open Test- en Experimenteerfaciliteit (TEF) voor bedrijven om innovaties met AI, data en robotica in agrifood versneld op de markt te krijgen. TEF biedt infrastructuur en diensten aan en krijgt daarvoor vijf miljoen euro Vlaamse en Europese steun.
Bedrijven die willen innoveren kunnen bij AgrifoodTEF terecht voor infrastructuur, maar ook diensten zoals beeldanalyse, prototypebouw, training van algoritmes en testen in realistische situaties, schrijft ILVO in een persbericht. Het instituut stelde de faciliteit voor tijdens de AgriTechDag ’23 in Merelbeke. Bezoekers kregen een voorproefje van de versnelling die TEF kan verwezenlijken via drie nieuwe prototypes. Om het faciliteitencentrum vorm te geven, krijgt ILVO vijf miljoen euro steun van Europa (Horizon), de Vlaamse overheid (departement EWI) en draagt het zelf ook een deel bij.
Versnelling van innovatie
Tijdens de AgriTechDag showde ILVO een aantal innovatieve projecten. Die zijn stuk voor stuk het resultaat van de diensten die het aanbiedt via de AgrifoodTEF. Zo presenteerde ILVO de elektrisch aangedreven en autonome tractor Djust-E. Daarnaast kregen de bezoekers een demonstratie te zien van een slimme plantmachine die onthoudt en deelt waar planten staan. Tot slot liet ILVO de CIMAT-robot los op het publiek. Die robot is uitgerust met een normale schoffelmachine en een prototype precisie schoffelmachine. De robot schoffelde foutloos het onkruid weg op basis van GPS-informatie uit de bovenvermelde slimme plantmachine.
Een essentiële schakel in het proces is datadelen en integreren uit verschillende bronnen. Met DjustConnect heeft de agrifoodsector een datadeelplatform met de nodige garanties en diensten. “Dankzij de plantdata kunnen we de modellen op een semiautomatische, en dus snellere manier trainen”, zegt Simon Cool van ILVO. De zelflerende algoritmes leren dat alles op de beelden onkruid is, behalve wat op de exacte plantlocaties staat. Dit zorgt ervoor dat we heel wat arbeidsuren en kosten uitsparen.”
lees ook
Vlaamse biogebaseerde economie groeit dubbel zo snel als algemene economie
Vlaanderen en Europa
De rol van Europa valt niet te onderschatten in het project. AgrifoodTEF is een Vlaamse satelliet binnen het Europese AgrifoodTEF-project. Europa en Vlaanderen zetten in op de ‘twin transition’ tussen duurzaamheid en digitalisatie, met het oog op verbeteringen voor milieu en klimaat. Het potentieel met data, robotica, drones en AI is ook in de agrifoodsector bijzonder groot. Daarnaast heeft Vlaanderen een prima ecosysteem van techbedrijven en onderzoekscentra gespecialiseerd in robotica en AI.
“Met de financiering van Europa en Vlaanderen kunnen we deze technologiebedrijven actief ondersteunen om innovatieve oplossingen voor agrifood te ontwikkelen”, vult Jürgen Vangeyte van ILVO aan. “Dat moet niet alleen leiden tot een duurzamere voedingsproductie, maar zal ook het concurrentievermogen van onze bedrijven verbeteren.”