De Audi Q6 e-tron vult een gat in het EV-gamma van het merk tussen de populaire Q4 e-tron en de in België gemaakte Q8 e-tron. De wagen zit tjokvol nieuwe technologie, maar laat ons toch niet kirren van plezier. Aan jou om te beslissen of dat een probleem is.
De Audi Q6 e-tron is een langverwachte EV binnen de stal van het Duitse merk. Het is namelijk de eerste op het fonkelnieuwe PPE-platform (premium platform electric) en de elektrische tegenhanger van de traditionele Audi Q5.
Een nieuw platform gaat vaak gepaard met de nieuwste technologie. Aan de buitenkant blijven we helaas op onze honger zitten. We missen karakter. Bij het voorbijrijden zou je haast denken dat het een Audi Q4 e-tron is. Daar is op zich niets mis mee, maar binnen dit prijssegment hadden we liever een meer gedurfd design gezien.
Saai en futuristisch tegelijk
Waar Audi braaf is geweest aan de buitenkant, is het binnen in overdrive gegaan. Wat een enorm digitaal dashboard. De curve maakt het allemaal futuristisch. Je moet het zien om te geloven. Optioneel kan je zelfs een extra scherm voor de passagier configureren. Wat ons betreft heeft dat een beperkte meerwaarde. Neem liever een aparte tablet mee, die is functioneler.
Wat wel direct opvalt, is het verschil in schermkwaliteit tussen de twee schermen in de curved opstelling. Het scherm rechts is helder en scherp, daar hebben we geen opmerkingen rond. Het is links waar het misgaat voor ons. Ofwel komt het door de curve, ofwel de lagere schermkwaliteit, maar alles toont flou. Kleine cijfers aflezen zoals het bereik of gemiddeld verbruik, is niet prettig. Dat zou toch niet mogen in deze prijsklasse.
Behalve dat kunnen we de binnenkant op weinig fouten betrappen. Alles toont luxueus, met de juiste mix tussen aanraakschermen en fysieke knoppen. De glossy zwarte afwerking van ons testmodel zouden we echter nooit nemen. Na enkele maanden zit dat vol met microkrasjes.
Salon op wielen
De zetels van onze configuratie zitten bijzonder comfortabel. Ook achteraan hebben we genoeg beenruimte en is er het nodige zitcomfort. Door het gebrek aan een centrale aandrijvingstunnel, geniet ook de middelste zit van rijcomfort.
De koffer is ruim met een inhoud van 526 liter. De zetels achteraan zijn niet verstelbaar, maar je kan ze wel in drie delen neerklappen voor extra flexibiliteit en laadvermogen. Vooraan is er een ruime frunk met een inhoud van 64 liter. Daarvoor moet je wel schaamteloos bijbetalen. De optielijst van de Audi Q6 e-tron is ontzettend ruim.
De schermen vooraan ondersteunen Google Maps voor de navigatie. De basis van het systeem is Android Automotive, waardoor je ook apps kan installeren. Wie dat wenst, kan via Apple Carplay ook zijn of haar iPhone aansluiten mocht je dat liever willen.
Verschillende rijmodi
Onze testversie is de Audi Q6 e-tron S Line quattro, goed voor 387 pk en een theoretisch rijbereik tussen de 538 km en 637 km. Een sprint naar 100 km/u duurt 5,9 seconden. Dat in combinatie met de optionele luchtvering maakt van deze wagen een salon op wielen. De wagen is ook fluisterstil binnenin. Windruis horen we amper, zelfs op de autosnelweg. Heerlijk. Wie meer pk’s wil, kan bij de SQ6 e-tron terecht (490 pk, in 4,3 sec van 0 naar 100 km/u).
Je kan kiezen tussen one pedal driving (B-stand) of traditioneel (D-stand). Door middel van flippers achter het stuur kan je dan de hoeveelheid weerstand kiezen dat de auto op de elektromotor mag remmen. Wij kiezen altijd de B-stand in onze test, maar het is fijn dat Audi beide opties heeft.
De automatische rijweghulp, weeral een optie, houdt uitstekend afstand met een voorligger en remt en accelereert aangenaam. Wijk je af van je rijstrook, dan word je gewaarschuwd en probeert de wagen dat te corrigeren. ‘Handenvrij’ rijden hebben we niet kunnen testen omdat deze optie er niet op zat.
Rijbereik
Het theoretische bereik van ons testmodel is 637 km, maar dat cijfer is wel heel optimistisch. Audi rekent een gemiddeld verbruik tussen 16,5 en 19,9 kWh/100 km. Dat zijn geen slechte cijfers, rekening houdend dat de Q6 e-tron een SUV is die 1,65 meter hoog is.
Wij klokken af op 18,9 kWh/100 km bij provinciewegen en stadsverbruik en 21,8 kWh/100 km wanneer we daar stukken autosnelweg aan toevoegen. Daarmee komen we op een effectief rijbereik tussen de 430 km en 500 km. Hou er wel rekening mee dat de test gebeurde in ideale omstandigheden met een buitentemperatuur van 20 graden en weinig wind. Bij vriestemperaturen mag je rekenen op een potentiële daling van 20 tot 30 procent op je rijbereik. Gelukkig zit de warmtepomp er standaard in. Die beperkt het verlies in bereik een beetje in de wintermaanden.
Voor een elektrische SUV kan je met de Q6 e-tron behoorlijk wat trekken. Het maximale trekgewicht voor de basisversie met achterwielaandrijving is 2.000 kg. De vierwielaandrijving, zoals ons testmodel, mag tot 2.400 kg trekken. Ideaal voor caravanfans, zolang je rekening houdt met (veel) extra laadstops.
Lang bliksemsnel laden
De batterij heeft een capaciteit van 100 kWh, waarvan 94,9 kWh beschikbaar is. Die kan heel snel worden opgeladen dankzij het nieuwe PPE-platform dat op de Audi Q6 e-tron debuteert. Die maakt namelijk gebruik van een 800 volt-architectuur. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat deze wagen langer een hoge laadsnelheid kan vasthouden.
Een laadsprint van 10 naar 80 procent duurt 21 minuten. De Q6 e-tron ondersteunt maximaal 270 kW gelijkstroom en 11 kW wisselstroom. Zo hoef je nooit te lang aan de laadpaal te wachten.
EINDVERDICT: De Audi Q6 e-tron is een luxueuze elektrische SUV die ons kan bekoren, maar echt warm worden we er ook niet van.
Audi Q6 e-tron, vanaf 64. 650 euro incl. btw, nl.audi.be