Keuze genoeg in België om een speed pedelec in huis te halen, een snelle elektrische fiets die maximaal 45 km/u haalt. De concurrentie binnen deze exploderende markt is pittig met tal van merken die om je aandacht smeken. Ellio, een Belgisch merk dat zijn fietsen ook lokaal vervaardigt, is er één van. Wij mochten de Ellio Elite een paar weken testen.
Beginnen doen we bij het opvallende design. De fiets heeft een bijzondere kader, kleine wielen en enorme batterij. Die laatste zit integraal in het frame en kan je er uithalen via het sleuteltje van het ringslot. Nadeel is wel dat het om een batterij gaat met een capaciteit van 1.150 Wh. Die is loodzwaar en niet eenvoudig mee te nemen naar een oplaadpunt op kantoor. Het ruime rijbereik zorgt er voor dat je misschien de batterij er niet uit hoeft te nemen wanneer je werkt. Let er dan wel goed op dat jouw fiets veilig achter slot en grendel staat.
Compact model
De batterij is groots, maar de rest oogt compact. Ellio kiest voor 20 inchwielen, heel klein vergeleken met de standaard 26 of 28 inchmaat. Die keuze maakt de fabrikant bewust omdat het meer ruimte terugkrijgt. Vergeleken met traditionele wielen wint de Ellio Elite 23 procent aan oppervlakte dat anders verloren gaat aan wiel. De fabrikant claimt ook dat kleinere wielen bijdragen aan een lager zwaartepunt, wat resulteert in meer stabiliteit.
We snappen de gedachtegang van Ellio, maar wat ons betreft had de middenmoot beter geweest. 24 inch biedt onder andere achteraan meer ruimte voor een fietstas. Wanneer wij onze (ruime) fietstas achteraan installeerden, was er amper 20 cm ruimte tot de grond gemeten vanaf de onderkant van de tas. Het fietszadel moet er bovendien heel ver uit met zo’n compact kader. Personen boven de 1,95 meter hebben mogelijk een aangepaste zadelpen nodig die langer is dan standaard meegeleverd.
Daar tegenover staat wel dat de Ellio Elite bijzonder aangenaam rijdt ondanks de kleine wielen. Hij voelt wendbaar aan in de bochten. De stabiliteit is top dankzij het lage zwaartepunt van de fiets. Het vraagt wel de nodige gewenning. Een korte testrit geeft je mogelijk niet genoeg aanpassingstijd om de nieuwe rijstijl te appreciëren. Ellio voorziet standaard de stuurvering en zadelvering. Het comfort is direct voelbaar, voornamelijk dankzij de zadelvering. Dat mag ook wel, aangezien de fiets al pittig is geprijsd.
Loodzwaar
Ellio presenteert deze fiets niet als een recreatief model, maar voor woon-werkverkeer. Je kan hem mee op vakantie nemen, maar de fiets weegt 30 kg. Even snel op de fietsdrager zetten achteraan de auto is al snel een job voor twee personen. Het zware gewicht komt hoofdzakelijk van de batterij, maar ook de dubbele motor is daarvoor verantwoordelijk.
Je leest het goed: dubbele motor. Deze fiets heeft tweewielaandrijving. Naast de traditionele motor in de trapas die een riem verbindt met het achterwiel en het meeste gewicht zich bevindt, zit er ook een elektromotor in het voorwiel. Dat in tandem met een automatisch schakelsysteem zorgt voor een bijzonder vloeiende rijervaring.
Vloeiende fiets
Waar traditionele speed pedelec-fietsen met één motor vanaf de eerste trapslag heel snel (soms te snel) accelereren, gebeurt alles heel gemoedelijk met de Ellio Elite. Deze aanpak vinden we veiliger omdat je minder verrast wordt van het plotse vermogen vanuit stilstand.
Dat betekent echter niet dat deze fiets een slak is. Met een piekvermogen van 1.500 watt is het de krachtigste speed pedelec op de markt. Je rondt bijzonder vlot de kaap van 45 km/u alsof het allemaal geen moeite kost. De krachtige hydraulische schijfremmen geven je zekerheid dat je snel kan stoppen. Extra tof: achteruittrappen activeert de elektrische rem die energie terug in de batterij tankt, zoals dat bij een elektrische auto ook gebeurt. Na enkele dagen gebruiken we 95 procent van de tijd enkel de elektrische rem. Enkel in plotse situaties reiken we uit naar de traditionele rem.
De dubbele motor heeft wel een belangrijk nadeel: het voorwiel weegt ontzettend veel omdat daar ook een elektromotor in zit. Je wiel opheffen om bijvoorbeeld op een boordsteen te zetten, is bijzonder moeilijk en voor sommige mensen onmogelijk. Opnieuw maakt Ellio zijn statement hier duidelijk: woon-werkverkeer als focus, recreatief fietsen als leuke extra.
Automatisch schakelen
Het automatische schakelsysteem bedien je door middel van twee duidelijke knoppen aan het linkerhandvat. Je kan kiezen tussen verschillende snelheden gaande van 50 tot 90 omwentelingen per minuut. Initieel voelt dit vreemd aan, maar in feite vervangt dit het traditionele schakelsysteem. We zijn fan, terugkeren naar de oude manier wordt vervelend.
Wat we minder vervelend gaan vinden, is de automatische parkeerstand. Wanneer je enkele seconden stil staat met de fiets, zet die zich in ‘Park’ zoals een auto. Je moet dan op een knop drukken om ‘Drive’ te selecteren. De trapas trekt zich dan naar boven, zodat je direct kan starten met fietsen. Dat klinkt tof, maar in de praktijk biedt het weinig meerwaarde. Na enkele weken went het systeem niet en verrast het ons nog regelmatig dat we willen vertrekken aan een groen licht maar niet kunnen. De ‘P-modus’ kan wel worden overruled door de remmen in te houden.
Donker scherm
Centraal op het stuur zit een groot lcd-scherm dat alle belangrijke informatie toont. Het nadeel daarvan is dat het niet helder genoeg kan bij direct zonlicht. Het scherm is niet kantelbaar, zodat je jezelf in bochten moet wringen om alles te lezen. Er is geen simkaart om je fiets te traceren bij diefstal. Opnieuw zonde gezien het pittige prijskaartje.
Door de forse batterij moet je wel de tijd nemen om te laden. De meegeleverde lader heeft ongeveer zeven uur nodig om de batterij maximaal op te laden. Net genoeg wanneer je ver moet fietsen naar je werk, dat je genoeg kan opladen om thuis te geraken. (cvl)
EINDVERDICT: Een indrukwekkende fiets gemaakt voor woon-werkverkeer die heel stabiel op de weg zit, maar daardoor ook bijzonder zwaar is. Minder geschikt als recreatieve fiets.
Ellio Elite, 7.395 euro, rideellio.com