Framework Laptop 13

Getest: Framework Laptop 13 ‘puzzellaptop’

Ken jij het laptopmerk Framework? Indien nee, alle begrip, het merk is nog maar sinds midden augustus 2023 bij ons actief met de lancering van de Framework Laptop 13. Dat model kregen we op de redactie toegestuurd, meer specifiek de DIY Edition die we zelf in elkaar mochten steken. Jawel, je kan deze laptop ook volledig in onderdelen laten komen zodat je het merendeel zelf in elkaar stopt. 

Allereerst nog even een woord over het bouwproces. Alles komt in één pakket toe vol met verschillende dozen met alle onderdelen. Zaken die je zelf moet installeren: schermrand, klavier (en touchpad), opslag en de diverse aansluitingen. Een geoefende pc-bouwer is op vijf minuten klaar. Wie dit niet vaak doet, kan de handige QR-codes scannen op elke component om een video te tonen hoe je tewerk gaat. 

De Framework Laptop 13 is helemaal modulair. Elk onderdeel kan je handig vervangen met standaard Philips-schroeven. Wanneer je toch iets anders nodig, zit het gereedschap mee in de doos. Welke andere laptop kan je vandaag van een Intel-systeem naar een AMD-systeem omtoveren? Framework bestaat intussen drie jaar en dit is hun tweede 13 inchlaptop met een 16 inchlaptop die op de planning staat. 

uitbreiding

Het bijzondere aan het bestelproces is dat je zelf kiest welke aansluitingen de laptop mag hebben. Er zijn vier slots beschikbaar, aan jou om die in te vullen met deze mogelijkheden: USB-C, USB-A, HDMI, Ethernet, DisplayPort, microSD of een audiojack. Je kan zelfs in elk van de slots ook extra opslag stoppen, 250 GB of 1 TB, voor wie dat een leuk idee vindt. Prijzen variëren tussen de 10 en 45 euro voor de aansluitingen en 50 of 140 euro voor de extra opslag. 

Er zijn aan elke kant van de laptop twee aansluitingen. Aan jou om te kiezen hoe je die ordent. Ons model heeft aan elke kant één USB-C-aansluiting, aangevuld met een HDMI-poort en een klassieke USB-A-stekker. Je moet overigens verplicht minstens één USB-C-aansluiting nemen, anders kan je de laptop niet opladen. De oplader kan je optioneel bestellen bij de laptop, of je gebruikt je eigen USB-C-lader van je vorige laptop of van je huidige smartphone als die snel genoeg laadt. 

Mooie prestaties 

Framework stuurde ons de variant op met een Intel Core i7-1360P die vier P-kernen (prestaties) en acht E-kernen (energie-efficiënt) heeft. Dat is een snelle chip voor een dun chassis en dat merken we ook. De ventilator schiet snel in actie en doet dat heel merkbaar. In plaats van rustig te blazen en stelselmatig luider te worden, produceert de Framework Laptop 13 direct het maximale. 

De schermkwaliteit van de Framework Laptop 13 is heel goed. Gelukkig, want dat aspect kan je later moeilijk modulair vervangen door een beter scherm tenzij dat net toevallig ook dezelfde dimensies heeft. 

Het 13,5 inchscherm heeft een prettige, matte coating om mee te werken, zelfs bij direct of indirect zonlicht. Framework kiest voor een 3:2-schermverhouding, wat we prima vinden voor optimale productiviteit onderweg. De resolutie van 2.256 bij 1.504 pixels is een perfecte middenweg tussen energie-efficiëntie en toch een scherp beeld. 

Duidelijk videobellen 

Tijdens videovergaderingen verschijn je scherp in beeld dankzij de 1080p-webcam. De camera heeft een groot dynamisch bereik dat goed blijft presteren bij uitdagende omgevingen zoals indirect licht achteraan. Het toetsenbord tikt heel prettig met genoeg diepgang in elke toetsslag. Het toetsenbord is verlicht met een aanuitknop die dubbelt als vingerafdruksensor voor Windows Hello. Gezichtsherkenning via een IR-sensor naast de webcam zit er spijtig genoeg niet in. 

lees ook

Shift lanceert volledig modulaire smartphone Shiftphone 8

Beperkte batterijduur 

Wat betreft de batterijduur laat de Framework Laptop 13 steken vallen. Toch zeker de Intel-versie, over de AMD-variant kunnen we ons niet uitspreken. De resultaten zijn niet dramatisch, je haalt een volledige werkdag als je zuinig bent met wifi en niet videobelt, maar we verwachten meer van een zakelijke laptop. Gelukkig laadt de laptop wel snel op en heb je na een half uur al de helft van de batterij bijgetankt.  

Een modulaire laptop is duurzamer dan een traditioneel model, maar Framework doet daar nog een schepje bovenop. De topcover bestaat uit 75 procent pre-consumer gerecycleerd aluminium. Het chassis is gemaakt van 50 procent post-consumer gerecycleerd aluminium. 

EINDVERDICT: We zijn onder de indruk van deze laptop. De prestaties, het scherm, de flexibele connectiviteit én modulair, dit is de toekomst van de laptop. 

Framework Laptop 13, vanaf 979 euro incl. btw, frame.work 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.