Moderne nostalgie
Weinig auto’s zijn zo iconisch als de alom bekende ‘hippiebus’ van Volkswagen. Met de ID Buzz stopt de autofabrikant alles in een modern, elektronisch jasje, maar daardoor verdwijnt gelukkig het speelse van het originele niet.
De Volkswagen Transporter T1 rolde 17 jaar lang van de band en bereikte al snel een cultstatus die tot op vandaag nog wordt gevierd door fans wereldwijd. Na verschillende iteraties doorheen het jaar heeft VW met de ID Buzz het model helemaal in de 21ste eeuw gekatapulteerd. Het resultaat is naar onze mening spectaculair, zelfs wanneer we onze nostalgische bril uitdoen.
De neus van de bus tovert elke keer een glimlach op ons gezicht. Zeker de speelse uitvoeringen met twee kleuren kan zelfs de mondhoeken van een zuurpruim omhoogduwen. Het design is een schot in de roos, maar is de VW ID Buzz ook aan de binnenkant iets waard?
Hipp(i)e bus
Ondanks de forse startprijs, mag je geen luxewagen verwachten. Het blijft een bus, maar ze is wel mooi afgewerkt vanbinnen. Ons testmodel was voorzien van het Interior Style Plus-pakket met uiterst comfortabele kunststof/kunstleder zetels voor- en achteraan. De zetels vooraan zijn elektronisch aanpasbaar en hebben een pneumatische lendensteun. Door de rechtop zittende houding krijg je wel snel het ‘bus’-gevoel. Wie dat niet gewoon is, rijd in het begin vaak sneller dan verwacht omdat je snelheidsgevoel anders is. Gelukkig is er cruise control om dat te verhelpen. Verder zit de auto tjokvol kleine, aangename details. Zo kan je de middenconsole eruit klikken om van voor naar achter te stappen.
De sfeerverlichting binnen kan je in 30 kleuren instellen en de algemene verlichting binnen is heel helder. Er zit zelfs een intrigerende ledstrip vooraan die bijvoorbeeld de status tijdens het opladen laat zien of de richting die je moet afdraaien tijdens de navigatie. Zelfs na een week rondrijden met de ID Buzz, ontdekten we nog leuke verrassingen die we niet eerder hadden gespot. Volkswagen heeft heel erg goed over dit model nagedacht.
Slimme functies
Het centrale scherm vooraan is helder en reageert snel. Dat kunnen we helaas niet van het navigatiesysteem zeggen. Soms herkent die een winkel, soms moet je specifiek het adres ingeven. Na een paar keer proberen geven we het op en gebruiken we enkel de app om snel een route naar de auto te sturen. De app voegt overigens weinig extra toe: temperatuur instellen, accustand raadplegen, de locatie terugvinden nog een paar kleine details, meer niet. De bus op afstand vergrendelen kan bijvoorbeeld niet en ook een smartphone als sleutel gebruiken, kan niet.
Wie dat wil, kan gebruik maken van Apple Carplay of Android Auto. Die laatste hebben we zelf een week gebruikt via een draadloze verbinding. Hoe veel moeite VW ook doet met zijn eigen navigatie, Google Maps of Waze werken toch veel beter. Enig nadeel: de ledstrip vooraan werkt niet bij Android Auto (of Apple Carplay). Hopelijk kan VW dit in een latere software-update toch nog toevoegen, want de strip heeft tijdens navigatie weldegelijk meerwaarde.
Connectiviteit
Aan connectiviteit geen gebrek in de auto. Overal is USB-C aanwezig: in elke deur één, met twee poorten bij de bestuurder en nog een laatste poort centraal bovenaan de voorruit voor een dashcam. Je kan tot 45 watt laden, voldoende om een laptop van voldoende stroom te voorzien.
Er zit ook een draadloze lader verwerkt in een rechtopstaande gleuf net naast het stuur. Die laadt prima een Samsung Galaxy S23 Ultra of een S22, maar bijvoorbeeld niet een Google Pixel 8 omdat het contactpunt daar wat te hoog of te laag zit. Omdat je niet echt kan positioneren in de gleuf, heb je pech. VW had wat ons betreft gerust een paar laadspoelen extra mogen verwerken in de houder zodat die bij elke telefoon werkt.
In de deuren voorin is er bovenaan een vak met een rubberen bodem om iets in te leggen. Onderaan en in de deuren achteraan vind je enkel plastic, zonder rubberen bodem. Aan dit prijskaartje had dat wel gemogen.
Sportief gevoel
De VW ID Buzz rijdt aangenaam en sportief, maar niet altijd comfortabel. De vering is ietwat hard afgesteld. Het zal misschien niet iedereen storen, maar wij persoonlijk zien in een bus liever meer comfort, of als het kan luchtvering. Gelukkig is er wel altijd rijplezier van zodra je instapt. Voor een elektrische wagen is het geen acceleratiemonster – van 0 naar 100 km/u in minder dan 10 seconden – maar voor een bus is het wel een vinnig ding.
Wat we wel missen, is one pedal driving. De bus remt tamelijk braaf regeneratief af in de B-rijstand, maar komt niet helemaal tot stilstand. Je moet uiteindelijk altijd nog wel kort op de rem trappen. Aan kofferruimte geen gebruik. Je kan zelfs de achterbank platgooien en een ruime matras erin leggen om op vakantie te vertrekken.
lees ook
VAB schakelt volledig elektrische interventievoertuigen in
Rijbereik
Gemiddeld komen we aan een rijbereik van 370 km uit in een mix van autosnelweg en gewestwegen. In de winter kan dit lager liggen, ook al kan dat meevallen door de geïntegreerde warmtepomp die efficiënt de wagen kan verwarmen. Stoelverwarming en/of stuurverwarming slurpen meer energie.
Gemiddeld verbruik in onze test op gewestwegen: 18,7 kWh/100 km. Op de autosnelweg schiet dat aan 120 km/u omhoog naar een forse 25,3 kWh/100 km. Cijfers die voor een niet bepaald aerodynamische bus niet verkeerd zijn.
EINDVERDICT: Een briljante modernisatie van een iconisch model, als je de forse prijs kan slikken.
VW ID Buzz, vanaf 68.607 euro incl. btw.