Er circuleren verschillende alternatieven voor katoen. Hennep-linnen is er daar een van. We gingen ermee aan de slag in de badkamer en op het aanrecht.
Volgend op ons gesprek met Vanessa Colignon, oprichter van Design for resilience, ondervinden we zelf hoe henneplinnen aanvoelt. Dat bedoelen we vrij letterlijk met de Exfoliating Glove, een washandje. Al worden we ook aan het werk gezet met een vaatdoek (Mope Chanvra) en een schoonmaakwashandje (Cleaning Sponge).
Hennep vormt de basisgrondstof voor verschillende producten uit het assortiment van Design for resilience. Na een weefproces tot henneplinnen zet Colignon de grondstof om tot verschillende doeken. Voor de verwerking zijn geen chemicaliën nodig, waardoor het beter is voor de mensen die het product verwerken en voor de natuur.
Wat ons onmiddellijk opvalt is het formaat van het washandje. Tegenover een washandje dat te vinden is in de textielafdeling van warenhuizen valt het hennepwashandje lang en wijd uit. Een vrouwenhand verdrinkt in de lengte en dat vinden we een spijtige designkeuze.
Van het schoonmaakwashandje en de vaatdoek zijn we wel uiterst tevreden. De producten voelen kwalitatief aan en maken perfect schoon. We vinden het verrassend dat het schoonmaakwashandje spiegels schoonboent zonder strepen. Een klus waarvoor we niet langer de keukenrol bovenhalen.
Eindverdict: henneplinnen is een goed alternatief voor katoen. Bij gebruik voel je het verschil niet, wat de drempel om over te stappen op een duurzaam alternatief geweldig verlaagt.
Exfoliating Glove: 22,30 euro – Mope Chanvra: 25,45 euro – Cleaning Sponge: 14,99 euro