Ligier Pulse 4 getest: multi-inzetbaar

Met de Pulse 4 zet Ligier een multi-inzetbare wagen op de markt voor leveranciers, technische diensten, parken en ga zo maar door. Je eigen creativiteit is de enige beperking. En de prijs…

Een praktische elektrische wagen die compacter is dan een bestelwagen? Wordt het voertuig amper gebruikt buiten de stadsrand? Multifunctioneel inzetbaar in parken of andere domeinen? Het is op al die zaken dat Ligier zijn pijlen richt met de Pulse 4. Het merk dat bekend is van zijn brommobielen, heeft ook een zakelijk gamma.  

De Ligier Pulse 4 is een elektrisch voertuig dat je helemaal naar wens kan configureren. Een kiepplatform, laadbak, gesloten (isolerende) kofferbak, zelfs een zout- en pekelstrooier is een optie op de modulaire basis van deze wagen. 

45 km/u-voertuig

Het allerbelangrijkste wat je hier moet weten, is dat het om een 45 km/u-voertuig gaat. De stadsring opzoeken is hiermee zelden een goed idee, handig binnendoor rijden kan wel. Door zijn compacte formaat past hij overal tussen. Dat laatste is extra handig om te parkeren in steden waar er maar weinig parkeerruimte is. 

Verwacht echter geen luxe, ondanks zijn prijskaartje. Stuurbekrachtiging is een optie, net als een verwarmde voorruit. Centrale vergrendeling is zelfs geen optie. Er zijn meer opties om te kiezen achteraan, dan in de cabine vooraan. 

Comfort?

Comfort is trouwens overroepen in een voertuig als de Ligier Pulse 4. Langer dan een kwartier aan een stuk zit je er zelden in. De glazen deuren sluiten goed af, maar rammelen wat. Er zit vering in deze elektrische auto, maar je voelt het amper. Mensen tot 1,95 meter passen in de cabine. Groter wordt heel krap.  

Rijden voelt raar aan omdat het gaspedaal bij stilstand niet direct reageert. Het duurt een fractie van een seconde, wat verwarrend is. De acceleratie verloopt ook niet altijd lineair. Er zit veel vertraging op het gas geven na het remmen. Remmen via het rempedaal verloopt vaak met schokken, wat lastig is. Oefening baart kunst. Regeneratief remmen op de elektromotor werkt wel vlot. 

Genoeg rijbereik

Een belangrijke meerwaarde is de toevoeging van twee claxons. Links aan het stuur heb je een traditionele (luide) variant, rechts een zacht belletje. Dat laatste is bijvoorbeeld perfect voor voetgangers in een park. 

Ons testmodel heeft een 8,6 kWh-batterij, goed voor een theoretisch rijbereik van 129 km. In de praktijk meten we 121 km, wat uitstekend is. De grootste batterij die je kan configureren heeft een capaciteit van 17,2 kWh en een rijbereik van 246 km. Klein puntje van kritiek: de laadconnector op de wagen is onnodig complex en uniek. We hadden liever de gestandaardiseerde Type 2-variant gezien.  

EINDVERDICT: De Ligier Pulse 4 charmeert ons door het rijgemak en zijn flexibiliteit in afwerking. De hoge kostprijs moet je er wel bijnemen.

Ligier Pulse 4, vanaf 24.000 euro excl. btw, urbanmobilitygroupbenelux.com 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.