Het aanbod aan longtail-fietsen groeit gestaag, maar in de stad zien we er nog maar beperkt rijden. Onbekend is onbemind? Wij gingen alvast aan de slag met de Oxford Cargo E-Bike.
Het stadsbeeld vandaag bestaat voornamelijk uit (deel)fietsen en bakfietsen met een bak tussen het stuur en het voorwiel. In theorie klinkt dit handig. Je hebt veel laadruimte, maar er komt een leerproces bij kijken hoe je met zo’n fiets moet rijden. Het belangrijkste nadeel? Stel dat je je kroost in de bak stopt en je bent betrokken in een ongeluk, dan is je kroost de kreukelzone tot jij aan de beurt bent.
Bij een longtail-fiets is de fiets normaal tot aan de zadelpen. Daarachter krijg je meer ruimte en wordt de achteras naar achter geschoven. Veiliger voor je kroost, je moet je rijstijl amper aanpassen, win-win. Althans, zo klinkt de theorie. Om de praktijk uit te testen, gingen we aan de slag met de Oxford Cargo E-Bike.
Veiliger voor je kroost
De minimale aanpassing is iets dat we direct kunnen bevestigen. Je rijdt hiermee net zoals een traditionele fiets. Het enige waar je ietwat mee rekening moet houden, is dat je je bochten niet te kort mag aansnijden. De achteras van een longtail-fiets ligt iets verder dan een traditioneel model en dat merk je. Wat we niet hadden verwacht, is de behendigheid van deze fiets. Een bak vooraan maakt je beperkt wendbaar, terwijl je met de Oxford Cargo E-Bike overal vlot tussen fietst en handig manoeuvreert.
Na drie weken fietsen zijn wij alvast meer fan van een longtail-fiets. In de variant met lange fietstassen achteraan kan je handig een volledige winkelkar laden en bovenop het bagagerek kan je twee kinderfietsen veilig vastklikken. Vooraan is er ruimte voor een mand of bak. De maximale belasting van deze fiets, inclusief eigen gewicht, is 170 kg. Ruim voldoende voor zowat elke situatie waarin je je kan bevinden, met of zonder kinderkroost.
Wispelturige motor
Lang leve longtail-fietsen, maar is de Oxford Cargo E-Bike een goede longtail-fiets? Ja, maar ook nee. Allereerst het goede nieuws. In de basis is dit een heel goede fiets binnen zijn prijsklasse. Het frame voelt stevig aan en de 504 Wh-batterijcapaciteit is ruim voldoende. In theorie levert die een rijbereik van 145 km. In de praktijk varieert dat sterk van de hoeveelheid extra cargo (of kroost) je meeneemt en het type ondersteuning.
De motor is een Shimano Steps E-6100 met eenvoudige bediening aan het stuur en een duidelijk scherm. De premium afwerking van Bosch zien we hier niet terug, maar daar kijk je snel over na enkele weken.
Wat ons wel stoort, is de dekselse W013-foutcode. Om de elektrische ondersteuning te activeren, moet de fiets helemaal stilstaan én mag je niet met een voet op de trapper staan. Kom je daar wel aan, dan detecteert de fiets vermogen, met een foutmelding als gevolg. Na drie weken betrappen we ons er nog op dat we ‘te snel’ willen zijn. Stilstaan, nergens aankomen, inschakelen en vertrekken. Frustrerend, zeker als je weet dat een Bosch-motor zelfs al rijdend kan worden in- en uitgeschakeld.
Veel laadvermogen
De fiets heeft een Shimano Nexus 5-naafversnelling. Wie niet in een glooiend landschap of in de bergen woont, kan enkel versnelling 2, 3 en 4 gebruiken. Op het vlakke is 1 te hevig en 5 veel te zwaar. Drie versnellingen om elektrisch tot 25 km/u trappen vinden we persoonlijk iets te krap.
Oxford begreep onze redenering, maar koos specifiek een 5-naafversnelling en niet 7 of 8 omdat die sterker is. Als je weet dat je deze fiets tot 170 kg kan belasten, hebben we begrip voor de keuze.
Met zijn 60 nanometer levert de motor genoeg koppel, zelfs in situaties waarbij we dicht tegen de 170 kg laadvermogen komen. Of de motor ook nog bergop genoeg pk’s heeft, hebben we niet kunnen testen op het Kempische platteland. Ergens anders naartoe rijden was geen optie: een longtail-fiets past niet op een traditionele fietsdrager achter een auto.
Handig onderweg
Vooraf hadden we verwacht dat de 24 inch wielmaat ons niet genoeg stabiliteit en vertrouwen zou geven om rond te rijden, maar die vrees bleek ongegrond. Met zijn 24,5 kg voelt deze fiets heel stevig en veilig aan. De Selle Royal-zadel is bovendien heel comfortabel. Lange fietstochten van twee uur of meer vormen geen probleem.
Geen riem maar een ketting. Naar onderhoud toe meer werk, maar in deze prijsklasse kan je niet alles willen. De hydraulische schijfremmen geven ons vertrouwen, ook wanneer we volgepakt van de winkel plots moeten remmen.
Verschrikkelijke staander
Op een paar details na hebben we heel weinig opmerkingen over de Oxford Cargo E-Bike, maar er is één heel negatief punt dat de positieve ervaring voor ons helemaal onderuit haalde. Iets dat Oxford heeft beloofd dat het werkt aan een oplossing. Wat dan? De verschrikkelijk irritante staander.
Waar je met een traditionele (brommer)staander een ijzeren staafje hebt om je voet op te zetten om daarna de fiets achteruit te trekken, heb je dat niet hier. Je moet onhandig je voet ertussen duwen en stevig trekken. Extra vervelend: je moet de fiets ook wat naar omhoog trekken. Helemaal niet handig wanneer je volgeladen ergens toekomt.
Na drie weken dagelijks gebruik, hebben we nog altijd geen handige manier gevonden. Zeker in krappe plaatsen waar je amper naast de fiets kan staan, is het een verschrikkelijke ervaring. Oxford laat aan de redactie weten dat het deze klachten van velen heeft gehoord en heeft een nieuwe staander in bestelling die minder hoog is. Die hebben we nog niet kunnen testen. Let daar zeker op wanneer je bij een dealer staat, want het heeft een flinke impact op je dagelijks fietsplezier.
EINDVERDICT: Een uitstekende longtail-fiets voor cargo of om je kinderen veilig te vervoeren. Als Oxford de staander nog aanpast, is dit een uitstekende fiets in zijn prijsklasse.
Oxford Cargo E-Bike, 3.275 euro incl. btw, oxfordbikes.be.