Textielindustrie efficiënter, maar stijgende consumptie ondermijnt duurzaamheid

Ondanks milieuwinst in de productie van textiel, blijft de impact op het milieu toenemen door een groeiende consumptie binnen de EU.

Milieuwinst verdwijnt door stijgend gebruik

De textielindustrie in Europa is de voorbije jaren efficiënter geworden, maar die verbetering wordt overschaduwd door een stijgende consumptie. Dat blijkt uit een studie van VITO in opdracht van het Europees Milieuagentschap (EEA). Tussen 2019 en 2022 steeg het textielverbruik per persoon van 17 naar 19 kilogram per jaar. Dit komt overeen met een grote koffer vol nieuwe kleding per Europeaan.

De stijgende consumptie heeft een aanzienlijke impact op het milieu. In 2022 werd voor de productie van textiel in de EU 234 miljoen ton grondstoffen verbruikt, wat neerkomt op gemiddeld 523 kilogram per inwoner. De milieu-impact van textielconsumptie staat daarmee op de vijfde plaats, na voeding, mobiliteit, wonen en horeca. Naast het hoge grondstofgebruik draagt de sector ook bij aan uitstoot van broeikasgassen en verbruik van water en land.

Ook de afvalberg groeit mee. In 2022 werd per persoon gemiddeld 16 kilogram textielafval geproduceerd. Slechts 15 procent daarvan werd selectief ingezameld. Het merendeel belandde op de stort of werd verbrand. De studie wijst daarom op de nood aan betere systemen voor recyclage en hergebruik.

lees ook

Vlaming draagt kleding langer, maar mist duidelijke sorteerrichtlijnen

Digitalisering als dubbelzinnig fenomeen

De Europese textielindustrie kende in 2023 een omzet van 170 miljard euro en biedt werk aan 1,3 miljoen mensen. Nieuwe technologieën zoals AI, het Internet of Things en big data creëren kansen voor meer efficiëntie en circulaire modellen. Tegelijk leidt de digitalisering ook tot meer fast fashion en impulsaankopen via online verkoopkanalen.

Om de negatieve impact van textielconsumptie terug te dringen, pleiten de onderzoekers voor een fundamentele systeemtransitie. Daarbij moet de focus liggen op kwalitatieve producten met een langere levensduur, stimulering van hergebruik en reparatie, en een bewustere houding bij consumenten.

Het EEA Circular Metrics Lab zal jaarlijks de duurzaamheid en circulariteit in de textielketen opvolgen om zo de effecten van nieuw beleid in kaart te brengen.

lees ook

Nederlandse onderzoekers vinden nieuwe methode om kleding te recycleren

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.