20230517__UZA-e-MUG-spoed_008_290_HR

UZ Antwerpen zet eerste volledig elektrische MUG-voertuig in

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft een nieuw MUG-voertuig in gebruik genomen dat volledig elektrisch rijdt. Daarmee zet het ziekenhuis de vergroening verder en zet het in op de modernisering van de spoeddienst.

Het nieuwe voertuig, een Mercedes EQV, is meteen de eerste volledig elektrische MUG op de openbare weg in België. “We hebben inspiratie gehaald uit Nederland en Zwitserland, en we hebben samen met de organisatie Priodrive verschillende testritten uitgevoerd. Het model Mercedes EQV kwam daar als beste uit”, legt spoedverpleegkundige Jibbe Huismans uit, die het project mee trok. “Een hybride voertuig bleek technisch niet geschikt omdat de MUG dan te zwaar zou worden door de combinatie van twee motoren.” 

Veilig en duurzaam


Om veilig prioritair te kunnen rijden, is het lichte elektrische model dus handig. Het voertuig moet namelijk vlot kunnen optrekken om geen kostbare tijd te verliezen, bijvoorbeeld na een druk kruispunt. Maar ook de duurzaamheid van de elektrische MUG is een groot voordeel: er is geen CO2-uitstoot tijdens het rijden. Het UZA voorziet een specifieke opleiding ‘elektrisch prioritair rijden’ voor de verpleegkundigen van spoed, zodat het MUG-team zo veilig en snel mogelijk aankomt bij het slachtoffer. Er is bovendien artificiële intelligentie aan boord dat het rijgedrag interpreteert en beoordeelt.

Bij het nieuwe voertuig is extra aandacht besteed aan de lichtsignalisatie. Overdag flitsen de zwaailichten afwisselend in blauw en wit licht. “Omdat uit onderzoek blijkt dat andere weggebruikers wit licht veel sneller en vanop een grotere afstand kunnen zien”, legt Huismans uit. ‘s Nachts verandert dit automatisch in uitsluitend blauw licht – omdat de witte lichten in het donker verblindend zijn. Bovendien heeft het voertuig ook ‘kentekenplaatflitsers’ die autobestuurders in zijstraten verwittigt. 

300 kg materiaal

Het UZA werkte samen met AB Technics in Malle, die het voertuig ombouwde tot MUG en zorgde voor het design aan de binnen-en buitenkant. Dit gebeurde in nauw overleg met een werkgroep binnen het ziekenhuis van spoedverpleegkundigen, artsen, de preventiedienst, de technische dienst en de ergonomische dienst. “We vonden het bijvoorbeeld belangrijk dat de e-MUG gemotoriseerde deuren heeft zodat we tijdens een interventie zo weinig mogelijk tijd verliezen met in- en uitstappen”, vervolgt Huismans. “Er is verder een automatisch reanimatietoestel aanwezig en een klein bureau.”

In de nieuwe MUG is er plaats voor meer dan 300 kg aan materiaal en 4 inzittenden: een verpleegkundige, een arts én twee studenten. Dit was een bewuste keuze bij de opbouw van het voertuig, omdat het UZA als opleidingscentrum voldoende aandacht wilt geven aan elke student. Een grote uitdaging was een geschikt klimaatsysteem vinden. Binnenin het MUG-voertuig is het belangrijk dat het voortdurend voldoende koel blijft zodat medicatie veilig tot bij de patiënt geraakt. In de e-MUG is daarom een temperatuursysteem geïnstalleerd dat elektrisch aangedreven wordt en zorgt voor een continu geschikte temperatuur.

lees ook

Elektrische bestelwagens rijden nu al goedkoper dan dieselvarianten

De e-MUG kan 350 kilometer rijden met een volle batterij. Via een laadpaal aan de spoeddienst van het UZA, kan de MUG snel opgeladen worden, net als via publieke snelladers in de omgeving. De e-Mug zal voornamelijk  inEdegem, Kontich, Aartselaar, Hemiksem, Schelle, Niel en Boom rijden. Vorig jaar moest een MUG-team liefst 1433 keer uitrukken voor een interventie. Dat is omgerekend vier keer per dag.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.