Circulair bouwen is een essentieel onderdeel om tot een duurzame, circulaire economie en samenleving te komen. Het doordacht recycleren en hergebruiken van materialen heeft ook een positieve impact op de volledige bouwsector en is de hoeksteen om die sector een pak duurzamer te maken. Dan moet elk bedrijf daarmee aan de slag, toch? De werkelijkheid blijkt iets genuanceerder. Ecotips sprak met Michiel Ritzen (VITO) over de kansen, uitdagingen en drempels voor circulair bouwen in België.
VITO staat voor Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek. De organisatie telt intussen meer dan 1.200 medewerkers en krijgt financiële steun van onder andere de Vlaamse overheid. Het doel van het onafhankelijk instituut is meehelpen aan een versnelde transitie naar een duurzame wereld, staat te lezen op de website. “Belangrijk is het woord ‘onafhankelijk’”, zegt Michiel Ritzen. De Nederlandse architect werkt sinds drie jaar voor VITO waar hij onderdeel is van een team op het gebied van circulair bouwen.
“We vullen als het ware het gat tussen wetenschappelijk, theoretisch onderzoek bij universiteiten en de noden in de praktijk. Onze taak is om de stappen mogelijk te maken tussen wat is onderzocht en hoe het daadwerkelijk vorm kan krijgen bij bedrijven. VITO is actief op verschillende terreinen, wat het meteen interessant maakt om het dossier van circulair bouwen op tafel te leggen. We zitten namelijk aan tafel met alle stakeholders in het hele proces. Dat gaat van grondstofleveranciers, producenten tot de eindklanten zoals gebruikers en bewoners.”