Bouwfederatie Embuild Vlaanderen en Buildwise lanceren samen het Charter Bio-circulair Bouwen, met steun van 150 bedrijven en organisaties uit de hele bouwketen. Doel: tegen 2030 moet 20% van de materialen in nieuwbouw bio-circulair zijn, en tegen 2050 wil Vlaanderen een klimaatneutrale bouwsector.
Bio-circulaire materialen, zoals hout, kalkhennep, stro en vlas, zijn hernieuwbaar, lokaal produceerbaar, en slaan CO₂ op in plaats van uit te stoten. “Deze aanpak vermindert de afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen en verlaagt de ecologische voetafdruk van de bouwsector drastisch,” zegt Caroline Deiteren van Embuild Vlaanderen.
Met 1 ha hennep isoleer je elk jaar een woning
Elena Doms, CEO van +EARTH+
Hennep als sanerings- én isolatieoplossing
Hennep slaat CO₂ op, zuivert PFAS uit de bodem, en biedt boeren een duurzaam verdienmodel. Met 10.000 ha hennep kan jaarlijks aan 10.000 woningen isolatie geleverd worden.
Samenwerking doorheen de keten
Het charter benadrukt samenwerking tussen landbouwers, producenten, architecten en aannemers. Bio-circulaire materialen sluiten perfect aan bij prefab- en modulaire bouwtechnieken. De lancering vond plaats op LABIOMISTA in Genk, waar kunstenaar Koen Vanmechelen innovatie, kunst en biodiversiteit samenbrengt.
Beleidssteun nodig
De sector vraagt versnelling via premies, onderzoek, opleidingen en snellere certificatie van biogebaseerde materialen. Uit een enquête blijkt dat 80% van de bouwbedrijven bereid is ermee aan de slag te gaan.
Minister Jo Brouns ondersteunt het charter: “Bio-circulair bouwen is een win-win voor klimaat, landbouw en economie. Het helpt ook bij de sanering van vervuilde gronden en verbruikt minder water, pesticiden en meststoffen.”
lees ook