De Vlaamse regering heeft 3,3 miljoen euro extra vrijgemaakt voor lokale beschermingsmaatregelen tegen droogte en wateroverlast. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte die beslissing vrijdag bekend.
De investeringen kaderen in het programma Water-Land-Schap van de Vlaamse Landmaatschappij, weet Vilt. In dat programma zoeken landbouwers, bedrijven, burgers en landschapsbeheerders samen naar oplossingen voor watergerelateerde problemen. “De bijkomende middelen maken het mogelijk om in vier nieuwe gebieden maatregelen te nemen. Die moeten ons beter beschermen tegen droogte en wateroverlast”, aldus minister Demir. “De maatregelen helpen om het water beter vast te houden en om zo de natuur, landbouw en het landschap weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.”
Vier gebiedscoalities
De extra middelen zijn uitgetrokken voor vier zogenaamde gebiedscoalities. Twee daarvan liggen in Oost-Vlaanderen, één in het Mechelse en één in Limburg. In Oost-Vlaanderen vinden maatregelen plaats om wateroverlast, waterschaarste en waterkwaliteit aan te pakken in de gemeentes Melle, Merelbeke, Oosterzele en Gavere. Daarnaast engageert de provincie zich er toe om via de vrijgekomen centen de Zwalmvallei verder klimaatrobuust in te richten.
In Mechelen zal het Cowala-project het hemelwater in Mechelen, Zemst en Boortmeerbeek maximaal benutten. Het project is een samenwerking tussen het regionaal landschap Rivierenland, de gemeente Zemst en Natuurpunt. In het vierde project slaan het reginaal landschap Haspengouw & Voeren, provincie Limburg en stad Bilzen de handen in elkaar om het speerpuntgebied Munsterbeek klimaatrobuust te maken in Bilzen en Zutendaal.
lees ook
WaterAtlas toont waar water beschikbaar én nodig is
De Vlaamse overheid financiert 80 procent van de kosten met middelen vanuit het Vlaams Klimaatadaptatieplan. Daarbinnen zijn de principes van de Blue Deal geïntegreerd om de waterschaarste en droogteproblematiek aan te pakken. Via de bijkomende middelen zijn intussen 15 lokale gebiedscoalities aan het werk binnen het programma Water-Land-Schap 2.0.