Uit een enquête bij 1.000 Vlamingen blijkt dat de overgrote meerderheid bij de aankoop van een energieverslindende woning ook meteen het renovatiebudget wil kennen. Bouwfederatie Embuild Vlaanderen pleit daarom voor een verplichte vermelding van deze kost bovenop de vraagprijs in verkoopadvertenties.
Renovatiebudget naast vraagprijs moet duidelijkheid brengen
De aankoop van een woning met een slecht energielabel brengt vaak aanzienlijke renovatiekosten met zich mee. Vandaag staan die kosten niet vermeld in verkoopadvertenties. Embuild Vlaanderen stelt voor om daar verandering in te brengen. Concreet vraagt de federatie dat bij woningen met een energielabel E of F voortaan ook het benodigde renovatiebudget zichtbaar wordt vermeld naast de aankoopprijs. Deze maatregel zou geen budgettaire impact hebben voor de overheid, maar moet kandidaat-kopers beter informeren.
Volgens berekeningen van Embuild Vlaanderen kan de renovatie van een woning met energielabel F tot label D tussen de 40.000 en 60.000 euro kosten. Vooral dakrenovatie maakt daarbij het verschil. De Nationale Bank schat de gemiddelde aankoopprijs van zulke woningen op 289.000 euro. Met de renovatiekost erbij stijgt de effectieve prijs dus tot ongeveer 349.000 euro. Dat bedrag geeft kopers een realistischer beeld van hun financiële engagement.
lees ook
Renovatieplicht zorgt voor prijsverschil tussen energiezuinige en energieverslindende woningen
Meer begeleiding en structurele maatregelen nodig
Uit het onderzoek blijkt ook dat 72% van de ondervraagden verwacht dat de overheid renoveren makkelijker maakt. Bijna 40% vindt dat er momenteel te weinig steun is. Embuild Vlaanderen schuift vijf concrete maatregelen naar voren, waaronder betere begeleiding bij renovatieprojecten, ondersteuning bij het vinden van betrouwbare aannemers, een prijsvoordeel via wijkgerichte renovatieprojecten en een correctie op de elektriciteitsprijs om warmtepompen aantrekkelijker te maken.
Daarnaast pleit de federatie ervoor om premies en leningen zoals Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening ook beter af te stemmen op appartementsgebouwen in mede-eigendom.
Het energielabel blijkt intussen voor bijna 80% van de Vlamingen doorslaggevend bij de aankoop van een woning. Toch vindt meer dan de helft van de ondervraagden dat de kosten van een energierenovatie niet opwegen tegen de voordelen. Volgens Embuild Vlaanderen zijn begeleiding en stimulansen essentieel om de doelstellingen van het Vlaams renovatiebeleid te halen.
lees ook