VMA, een dochterbedrijf van de multidisciplinaire groep CFE, ontwikkelde een nieuwe duurzame koeltechniek op basis van ammoniak. Koeling is de op één na grootste energieverbruiker en de gebruikte gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde en het gat in de ozonlaag. Ammoniak is een duurzaam en krachtig alternatief met een groter koelend vermogen.
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Koeling (ja, dat bestaat) stelt VMA trots de nieuwe koeltechniek voor. ‘World Refrigeration Day schenkt aandacht aan de koelingproblematiek en geeft innovatieve bedrijven een forum. De huidige koelsystemen zijn energieverslindend en belastend voor het milieu. VMA implementeert ammoniakkoeling momenteel voornamelijk in supermarkten maar heeft plannen om de technologie uit te breiden naar andere sectoren. “Door het warme weer zijn we er ons wellicht meer dan anders van bewust hoe belangrijk koeling is”, zegt Guy Wynendaele, CEO van VMA.
Opwarming van de aarde
“Met airco’s houden we onze huizen en kantoren fris, koelkasten zorgen ervoor dat onze etenswaren niet bederven en grote industriële installaties zorgen ervoor dat er in veilig omstandigheden voedsel kan worden geproduceerd en temperatuurgevoelige medicatie correct kan worden bewaard”, gaat Wynendaele verder. “Maar de technieken die we nodig hebben voor al deze toestellen en systemen versnellen de opwarming van de aarde nog meer” Koeling is tweede grootste energieverbruiker en de problematiek is dubbel. De huidige toestellen en systemen zijn noodzakelijk maar tegelijk enorm energieverslindend.
Gemiddeld genomen is anderhalve kerncentrale nodig om de huidige koelkasten, airco’s en industriële koelinstallaties te laten draaien. Na de chemische industrie is koeling de grootste energieverbruiker in ons land. Daarnaast zijn de gassen en vloeistoffen die vandaag worden gebruikt om de temperatuur naar beneden te halen of laag te houden erg belastend voor het milieu. Freon is wellicht de meest bekende koelstof. Deze stof is een van de belangrijkste oorzaken van het gat in de ozonlaag. “Als we dus vasthouden aan de klassieke koelingstechnieken moeten we veel energie blijven opwekken, vaak nog met fossiele brandstoffen die samen met freon de opwarming van de aarde alleen maar versnellen”, zegt Dominique Köttgen, Site manager VMA Refrigeration.
Ammoniak als duurzaam en krachtig alternatief
Ammoniak kan als alternatief voor freon en andere milieubelastende koelstoffen worden gebruikt, schrijft VMA in een persbericht. De stof werd in de jaren 50 en 60 van vorige eeuw al gebruikt in de eerste koelkasten. Ammoniak is echter licht ontvlambaar en giftig voor mens en dier. De toen beschikbare technieken waren niet afdoende om deze gevaren op een goede manier te beheersen. “Met onze nieuwe technieken die werken wel in veilige omstandigheden met ammoniak. Het heeft een groter koelend vermogen dan andere koelstoffen waardoor er minder elektriciteit nodig om temperaturen laag te houden.
lees ook
Bredere kijk op broeikasgassen nodig
Daarnaast is ammoniak een stof die in de natuur voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in de mest die landbouwers gebruiken op hun akkers. De stof kan door de natuur afgebroken worden en is daarom dus 100 procent groen en mag niet verward worden met het schoonmaakproduct ammonia dat een afgeleid product van ammoniak is dat in gasvorm met water wordt gemengd. “In theorie kan de techniek voor alle koeltoepassingen, groot en klein worden gebruikt. VMA rolt koeling op basis van ammoniak in eerste instantie uit binnen de retailsector voor koele opslagplaatsen en de koelkasten in winkels. We hebben heeft de intentie om in de toekomst ook andere sectoren te bedienen en de ammoniaktechniek op te schalen, maar dan moet er eerst een oplossing komen voor het tekort aan gekwalificeerde techniekers.3