woningpas_warmtekaart_vlaamse_overheid

Woningpas uitgebreid met warmtekaart van daken

De Vlaamse overheid heeft een nieuwe tool toegevoegd aan de woningpas. Via dat digitaal paspoort krijgt de eigenaar, particulier of bedrijf, van een woning relevante informatie over het huis en perceel. Om een nog beter inzicht te krijgen in de energie-efficiëntie van een woning, is de woningpas aangevuld met een warmtekaart van daken. Die kaart geeft een gedetailleerd beeld langs waar warmte, en dus energie, ontsnapt.

Veel daken in Vlaanderen zijn (nog altijd) onvoldoende of slecht geïsoleerd. Dat kan op hete zomerdagen zorgen voor een snel opwarmende woning. Tijdens koudere winterdagen leidt een slechte isolatie tot warmte- en energieverlies en dus tot hogere energiefacturen. Eigenaars van woningen kunnen via de warmtekaart nu nagaan of hun huis op die manier (en hoeveel precies) warmte verliest. De Vlaamse overheid stelt de kaart ter beschikking via de woningpas, zeg maar het gratis en digitaal paspoort van de woning.

Thermografisch beeld

Om na te gaan hoeveel warmte een dak verliest, wordt de temperatuur gemeten aan de hand van warmtestraling. Die meting vindt plaats via een nachtopname op een koude winterdag vanuit een vliegtuig. Een thermografische camera meet de frequentie van de energie die het dat uitstraalt. Dat beeld wordt nadien omgezet in een kleurcode waarbij rood betekent dat het dak veel energie verliest. Wanneer het dak blauw kleurt, is de woning prima geïsoleerd en dat is de basis voor een energiezuinige woning, aldus het persbericht van de Vlaamse overheid.

De warmtekaart geeft het energieverlies van een woning weer

De warmtekaart is tot op één meter nauwkeurig. De randen van het dak geven soms een andere kleur weer, maar dat kan betekenen dat het dak van de nabijgelegen woning beter of slechter is geïsoleerd. De kaart is een momentopname en louter informatief. De woning kan na het meting zijn geïsoleerd of worden de kamers onder het dak anders verwarmd. Wanneer het dak rood kleurt op de kaart, dan raadt het Vlaams Energie en Klimaatagentschap aan om actie te ondernemen. Is het dak groen of blauw, dan zijn er weinig conclusies aan te knopen behalve dat er op het moment van de meting weinig of geen warmteverlies was.

Nog niet overal beschikbaar

De warmtekaart is nog niet voor heel Vlaanderen beschikbaar. Op bepaalde plaatsen zijn nog geen metingen uitgevoerd. Daarvoor is het wachten op de komende winter(s), met voldoende koude nachten om vluchten uit te voeren. Zodra de gegevens beschikbaar zijn, dan zijn die automatisch raadpleegbaar via de woningpas. Die pas bevat trouwens nog heel wat meer informatie over de woning. Het agentschap raadt aan om niet te wachten tot de winter om de woning te isoleren. Via de Verbouwpremie (wanneer een aannemer de werken doet) of de tijdelijke premie van Fluvius (tot 30 juni 2024 wanneer je de werken zelf doet) zijn mogelijks premies te verkrijgen.

lees ook

Woningpas voortaan ook beschikbaar voor ondernemingen

Wellicht volgend jaar zal de woningpas worden uitgebreid naar een ‘gebouwenpas’. Daar zullen ook data van niet-residentiële gebouwen worden ontsloten. De warmtedata van die gebouwen zijn wel al raadpleegbaar, voor de gebieden waar een vliegtuig al thermografische beelden maakte. Via deze link kan je rechtstreeks de kaart met een bepaald adres bekijken.

Op de site van de woningpas stelt de Vlaamse overheid alle nodige informatie ter beschikking. Inloggen kan via de e-ID of its-me.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.