Een nieuwe circulaire verduidelijkt sinds 1 januari 2025 de fiscale regels over de terugbetaling van elektriciteitskosten voor het thuis opladen van elektrische en plug-in hybride bedrijfswagens.
Een nieuwe circulaire met de naam 2024/C/77 verduidelijkt sinds 1 januari 2025 de regels en vereisten rond de terugbetaling van thuislaadkosten voor elektrische en plug-in hybride bedrijfswagens. Er heerste veel onduidelijkheid bij werknemers en werkgevers over deze terugbetaling en of die belast moest worden. Het terugbetalen kan nu belastingvrij gebeuren, als er aan drie vereisten voldaan wordt.
Wij spraken met Alfred Kuijer, Country Director voor Benelux en Frankrijk bij Easee. Easee, een Noors bedrijf dat laadpalen maakt, ziet dit als een belangrijke stap vooruit. Kuijer benadrukt: “Tot nu toe was er veel grijs gebied, maar dat is nu heel duidelijk gemaakt.”
De nieuwe circulaire sluit ook naadloos aan bij Easee’s nieuwe strategie: effortless electrication for all. Elektrisch opladen moet volgens Ease dus makkelijk zijn voor zowel de installateur, als de eindgebruiker. De focus ligt volledig op gebruiksgemak.
Deze nieuwe regels komen ook deels door het toenemend gebruik van elektrische bedrijfswagens. Bedrijven zetten steeds vaker in op elektrische wagens om de CO2-uitstoot te verminderen en om te voldoen aan milieunormen.
Elektriciteitskosten vergoeden
Werkgevers kunnen de elektriciteitskosten belastingvrij terugbetalen aan werknemers, ze hebben de keuze uit twee opties:
- Kosteloze verstrekking: De werkgever betaalt de elektriciteit rechtstreeks, bijvoorbeeld via een laadkaart of apart energiecontract.
- Terugbetaling van kosten: De werknemer betaalt de elektriciteit zelf en kan hiervoor (deels of volledig) worden gecompenseerd. Deze methode geeft de werknemers flexibiliteit, maar vereist duidelijke metingen en correcte opvolging.
Volgens Kuijer was de mogelijkheid om thuis op te laden al langer beschikbaar, maar waren er praktische knelpunten: “De werkelijke kosten moeten worden vergoed, maar hoe bewijs je die? Hier kwam veel administratieve rompslomp bij kijken.”Werkgevers hadden geen uniforme richtlijnen om het verbruik correct in te schatten.
Fiscale gevolgen
Bij een kosteloze verstrekking is het voordeel al belast in de verrekening van de bedrijfswagen. Er zijn geen fiscale gevolgen voor de werknemer, maar bij een terugbetaling van de kosten kan dit als een belastbaar voordeel worden gezien. Dat is afhankelijk van de situatie.
Drie vereisten
De terugbetaling is niet belastbaar indien de elektriciteit gebruikt wordt voor zakelijke verplaatsingen en de werkgever dit kan bewijzen. Voor woon-werkverkeer geldt een belastingvrijstelling tot 490 euro per jaar. Voor privégebruik is de terugbetaling wél belastbaar.
Om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren, biedt de circulaire echter een uitzondering. Zoals eerder vermeld kunnen werkgevers zonder extra belasting de thuislaadkosten terugbetalen als er aan drie voorwaarden is voldaan:
- Er is een laadpaal die specifiek het gebruik voor de bedrijfswagen meet.
- De laadpaal stuurt verbruiksgegevens door naar de werkgever.
- Enkel de werkelijk verbruikte elektriciteit wordt terugbetaald.
Kuijer wil zeker stellen dat er met de nieuwe richtlijn nauwkeurige metingen nodig zijn om misbruik te voorkomen: “Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er thuis een metertje hangt dat ook het verbruik van bijvoorbeeld de wasmachine meet en dit doorrekent aan de werkgever.” Easee heeft hier ook een speciale lader voor ontwikkeld: Charge Max.
Easee volgt de Europese MID-richtlijn, die afwijkingen in de metingen beperkt tot maximaal twee procent. De Charge Max-lader is ook MID-gecertificeerd. “Als je aan deze richtlijn voldoet, weet je zeker dat je goed zit. Bij ons blijft de afwijking zelfs binnen de één procent.”
De circulaire staat toe dat werkgevers een vast tarief per kWh gebruiken, gebaseerd op de tarieven van de energiewaakhond CREG. Dit maakt het proces eenvoudiger: “Het is makkelijker dan uitzoeken bij welke energieleverancier iemand zit en welke tarieven er gelden, bijvoorbeeld bij slim laden,” aldus Kuijer.
Een van de voordelen is de verminderde administratieve last voor werkgevers. Vanaf nu kan er een gestandaardiseerd tarief gebruikt worden en moet er niet meer gegist worden naar verbruik door zowel werknemers als werkgevers.
lees ook
Easee prikkelt de markt met compacte, geavanceerde autoladers
Capaciteitstarief
Kuijer wijst ook op een uniek aspect in België, namelijk het capaciteitstarief: “Met een apparaat zoals onze Equalizer kunnen gebruikers hun piekverbruik beperken en zo voorkomen dat ze in een hoger tarief terechtkomen. Voor particulieren is dat zeker van belang.”
Het capaciteitstarief is relatief nieuw op de Belgische energiemarkt. Het moet voor een evenwichtig energieverbruik zorgen door huishoudens en bedrijven te belonen die hun piekverbruik binnen de perken houden. Kortom: hoe meer elektriciteit je tegelijk verbruikt, hoe hoger de energierekening zal zijn. Er wordt dus aangeraden om het verbruik te spreiden.
Door slim te laden kunnen werknemers niet alleen meer terugbetaald krijgen, maar ook besparen op hun energierekening.
Evaluatie
Deze maatregel maakt het eenvoudiger voor werkgevers en werknemers om duidelijkheid te krijgen over de fiscale behandeling van terugbetalingen voor elektriciteitskosten. Voor 2025 geldt een tijdelijke regeling waarbij een vast tarief per kWh gebruikt mag worden. Daarna gaan de resultaten geëvalueerd worden en de regels mogelijk worden bijgewerkt.
Een heldere regelgeving maakt een bredere integratie van bedrijfswagens aantrekkelijker en eenvoudiger. Het zorgt er ook voor dat bedrijven sneller overschakelen naar elektrische wagens en de fossiele brandstof achterwege laten. De nieuwe circulaire zorgt dus niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor minder energiekosten voor werknemers en werkgevers.
Charge Max
De Easee Charge Max is een thuislader voor elektrische voertuigen en speciaal ontworpen om nauwkeurige energiemetingen te leveren en biedt een volledige controle over de laadkosten. De lader is MID-gecertificeerd, dus hij heeft een bewezen nauwkeurigheid van ongeveer 1 procent. Je kan ermee laden aan snelheden tot 22 kW.