In Vlaanderen kiezen steeds meer bouwers voor een combinatie van zonnepanelen en warmtepompen. Dat blijkt uit de recente EPB-cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). De trend is duidelijk merkbaar bij nieuwbouw én bij ingrijpende energetische renovaties.
Sterke toename in energie-efficiënte technieken
Voor bouwaanvragen uit 2021 was 98% van de nieuwbouwwoningen uitgerust met zonnepanelen, en had 57% ook een warmtepomp. Voor aanvragen uit 2022 steeg het aandeel woningen met beide technieken naar 77%. Ook bij ingrijpende energetische renovaties stijgt het gebruik: 55% van de projecten combineert daar zonnepanelen met een warmtepomp.
Deze technieken zorgen voor een forse daling van het E-peil, een maatstaf voor de energieprestatie van gebouwen. Waar de norm voor nieuwbouw een E-peil van maximaal E30 vereist, halen woningen uit 2022 gemiddeld een E-peil van E3.
Voor bouwvergunningsaanvragen uit 2023 zijn de gegevens nog onvolledig, aangezien veel energieprestatiedossiers nog moeten worden ingediend. Toch verwacht het VEKA dat de trend zich verder zal doorzetten.
Aardgas uit nieuwbouw vanaf 2025
Vanaf 2025 is het in Vlaanderen verboden om nieuwe woningen en appartementen nog aan te sluiten op aardgas. Deze maatregel zal volgens het VEKA de overstap naar warmtepompen verder versnellen. De technologie maakt het mogelijk om woningen fossielvrij te verwarmen, zeker in combinatie met zonne-energie.
De Vlaamse regering stuurt zo aan op een bouwsector die maximaal inzet op hernieuwbare energie. De invoering van het Europese emissiehandelssysteem ETS2 vanaf 2027, waarbij ook fossiele brandstoffen voor gebouwen en transport onder een CO2-heffing vallen, maakt fossiele verwarming bovendien financieel minder aantrekkelijk.
Volgens VEKA-woordvoerder Lotte Ringoot past de evolutie in een breder klimaatbeleid dat mikt op een CO2-vrije gebouwde omgeving. De data zijn beschikbaar via de Energiekaart Vlaanderen, waar geïnteresseerden de energieprestaties van gebouwen in detail kunnen raadplegen.
lees ook