EV opladen elektrische auto

1.800 extra snellaadpunten op parkings van Delhaize

Vanaf volgend jaar gaat Delhaize zo’n 1.800 publieke snellaadpunten voor elektrische wagens installeren op de parkings van haar winkels. Voor de installatie werkt de supermarktketen samen met Europese snellaadspecialist Electra. Die investeert 100 miljoen euro in dit project.   

Door de snellaadpunten te installeren en voor iedereen 24/7 vrij toegankelijk te maken, vergemakkelijkt de supermarktketen de stap naar elektrisch rijden. “Als we elektrisch rijden echt ingeburgerd willen maken, dan moeten we ervoor zorgen dat dat zo gemakkelijk mogelijk kan, bijvoorbeeld door automobilisten de kans te geven hun wagen op hun rijtraject of tijdens de wekelijkse boodschappen op te laden”, vertelt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.  

Met de 1.800 op groene energie werkende laadpunten – het grootste aantal binnen de retailsector – wil de supermarktketen een extra service bieden aan haar klanten. Tijdens een winkelbezoek, dat gemiddeld zo’n 35 à 40 minuten duurt, kunnen zij hun elektrische wagen via het snellaadpunt tot 80 procent laden. Een laadpunt kan op voorhand vanop afstand gereserveerd worden. Zo zijn bestuurders zeker van hun laadbeurt. Betalen kan met bankkaart, oplaadpas of via de Electra-applicatie. 

Buiten de openingsuren

Daarnaast zijn er laadpunten voor buurtbewoners of toevallige voorbijgangers. Zij kunnen de gewone, tragere laadpunten op de parkings gebruiken om hun wagen op te laden, ook buiten de openingsuren van de winkels. Bestuurders zullen hun wagen 24 uur op 24 kunnen volladen aan een marktconform tarief. De laadpalen hebben elk een vermogen van 150kW, dus 75 kW per laadpunt.

Voor de ontwikkeling van de snellaadstations werkt Delhaize samen met het jonge Franse Electra, specialist in het snelladen van voertuigen. Electra investeert meer dan 100 miljoen euro in dit project, in samenwerking met EDI (Electric by D’Ieteren).  

Met de installatie van de laadpunten wil de keten een rol spelen in de transitie naar duurzame mobiliteit. Delhaize heeft nog meer ambities op het vlak van duurzaamheid en vermindering van CO2-uitstoot. Zo zijn alle winkels CO2-neutraal en zal de CO2-uitstoot tegen 2050 met 50 procent verminderd worden. Daarnaast worden het hoofdkantoor en de distributiecentra uitgerust met 330 groene laadpunten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.