1 op de 3 EU-landen doet niets om energie te besparen

Vier maanden na hun afspraak om het gas- en stroomverbruik flink te drukken, hebben amper twaalf lidstaten al bindende maatregelen genomen. Veel landen doen vrijblijvende inspanningen, en acht lidstaten hebben zelfs nog helemaal niets gedaan.

In juli kwamen de Europese leiders overeen om de energievraag in hun landen flink te verminderen. Het gasverbruik moest met 15 procent naar beneden, het stroomverbruik met 10 procent.

Maar na vier maanden blijkt daar in de praktijk niet overal veel van terechtgekomen, toont onderzoek van het Europees Milieubureau (EEB). Van de 27 lidstaten hebben er 8 zelfs nog geen enkele maatregel ingevoerd om het gas- en stroomverbruik te verminderen bij gezinnen, bedrijven of de overheid.

België

Amper twaalf lidstaten hebben al bindende maatregelen ingevoerd. Duitsland en Italië, traditioneel sterk afhankelijk van Russisch gas, hebben de meest ingrijpende stappen gezet, net als Frankrijk en Spanje.

België behoort samen met landen als Portugal en Denemarken tot een tweede groep die volgens het EEB het relatief goed heeft gedaan. Die groep heeft wel concrete en bindende maatregelen aangenomen, maar enkel in de publieke sector. België krijgt ook goede punten voor de campagne ikhebimpact.be, die simpele tips geeft om het energieverbruik te verminderen.

Vrijwillige maatregelen

Hoewel ze sterk afhankelijk zijn van gas – goed voor 30 tot 40 procent van hun energiemix – hebben Nederland en Kroatië daarentegen enkel vrijwillige maatregelen ingevoerd, zoals een informatiecampagne voor gezinnen en kleine bedrijven.

Acht landen hebben dus nog geen enkele maatregel genomen, waaronder Roemenië en Litouwen hebben, ondanks hun grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bij die groep zitten ook Zweden, Bulgarije, Estland en Letland.
 
“Hoe sneller we ons energieverbruik verminderen, hoe sneller we de druk verminderen op de hoge energieprijzen, waardoor gezinnen en de industrie worden ontlast”, zegt Davide Sabbadin van het EEB. “Alle signalen wijzen erop dat het aanvullen van de gasvoorraden voor de volgende winter veel moeilijker wordt.”

De energievraag verminderen moet dus topprioriteit zijn voor de Europese overheden, zegt Sabbadin, in plaats van kortetermijnmaatregelen die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen bestendigen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.