CDP A-lijst
(Beeld: CDP)

272 bedrijven op A-lijst CDP

272 bedrijven met een waarde van 12 miljard dollar zijn in het zonnetje gezet vanwege hun milieuleiderschap, gebaseerd op hun mate van transparantie en prestaties op het gebied van klimaatverandering, bossen en waterzekerheid.

Deze toonaangevende bedrijven zijn opgenomen in de prestigieuze jaarlijkse A-lijst van het CDP en behoren tot de bijna 12.0001 bedrijven die door het CDP – de non-profitorganisatie die ‘s werelds systeem voor de bekendmaking van milieugegevens voor bedrijven, steden, staten en regio’s beheert – zijn gerangschikt in de categorieën A tot en met D inzake hun milieuprestaties. 

Enkele grote namen op de A-lijst van CDP zijn AstraZeneca, Beiersdorf, Enel, Holcim, Lenovo Group, Ørsted, Pirelli, Signify en TETRA PAK. 

Anheuser Busch InBev is de enige Belgische onderneming op de A-lijst, voor haar prestaties op het gebied van waterzekerheid. 

40% van alle bedrijven op de A-lijst van de CDP wereldwijd is in Europa gevestigd. Binnen de regio is 25% (23) van alle bedrijven op de A-lijst in Europa Frans, gevolgd door het VK (15 bedrijven), Duitsland (14) en Spanje (11). 

14 pionierende bedrijven – waaronder Danone, Firmenich, Lenzing, L’Oréal, Metsä Board Corporation, Mondi, Symrise en Unilever – behaalden een drievoudige A voor hun prestaties op de drie milieuthema’s van het CDP in 2021, tegenover 10 vorig jaar. Dit weerspiegelt een groeiende erkenning, zoals gezien op COP26, van de noodzaak om holistisch te focussen op de natuur.

Het aantal bedrijven op de A-lijst van het CDP voor bossen steeg met 50% tot 24, terwijl het aantal bedrijven dat een A scoorde voor waterzekerheid met 11% steeg tot 118. 

Het aantal bedrijven op de A-lijst voor klimaatverandering is met 40% gedaald – van 280 vorig jaar tot 200 – omdat de consensus over wat als klimaatleiderschap geldt, is geëvolueerd en de lat hoger is komen te liggen. 

Om een A voor klimaat te krijgen, moeten bedrijven beschikken over een robuuste klimaatgovernance, strenge risicobeheerprocessen, geverifieerde scope 1- en scope 2-emissies en de emissies in hun waardeketen verminderen. De meeste bedrijven op de A-lijst hebben nu duidelijk vastgestelde emissiedoelstellingen die zijn goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief, en bewijs van doelstellingen die hun scope 3-emissies dekken.  

In Europa heeft 80% van alle bedrijven op de A-lijst inzake klimaatverandering een goedgekeurde doelstelling op wetenschappelijke basis. 

Er zijn aanwijzingen dat bedrijven die hoog scoren op milieumaatstaven het financieel goed doen. De Stoxx Global Climate Change Leaders-index, gebaseerd op de A-lijst van het CDP, heeft sinds 2012 een gemiddeld jaarlijks rendement dat 5,8% hoger ligt dan dat van zijn referentie-index.

Deze bedrijven vormen echter het topje van de ijsberg. Slechts 2% van alle bedrijven die een score kregen, haalde de A-lijst van het CDP, terwijl 58% een C- of D-score kreeg – wat betekent dat ze hun milieu-impact pas beginnen te erkennen. 

Ondertussen hebben 16.870 ondernemingen met een waarde van 21 miljard dollar – waaronder Chevron, Exxon Mobil, Glencore en Berkshire Hathaway – niet gereageerd op het verzoek om informatie van hun investeerders en klanten of hebben zij in hun antwoord onvoldoende informatie verstrekt.

Deze ondernemingen die geen informatie verstrekken, gaan in tegen de stroom van veranderingen, nu op EU-niveau en wereldwijd verplichte informatieverplichtingen en -normen worden ontwikkeld en meer ondernemingen dan ooit milieu-informatie bekendmaken. Een recordaantal van 13.000 bedrijven, die 64% van de wereldwijde marktkapitalisatie vertegenwoordigen, heeft in 2021 informatie verstrekt aan het CDP. 

Maxfield Weiss, uitvoerend directeur van CDP Europa: “COP26 heeft duidelijk gemaakt dat bedrijven een sleutelrol spelen bij het bereiken van een economie met een netto-uitstoot van nul en een natuurvriendelijke economie, en om ons binnen de 1,5°C te houden. Ik vind het bemoedigend dat meer bedrijven hun impact openbaar maken en erkennen dat milieukwesties samen moeten worden aangepakt, en ik ben blij dat 8 van de 14 Triple A-bedrijven wereldwijd hier in Europa zijn gevestigd. Maar we moeten dringend meer actie zien van bedrijven die niet op de A-lijst staan. Bedrijven die hun milieueffecten niet bekendmaken en er niet naar handelen, brengen zowel de planeet als zichzelf in gevaar. Als ze op de oude voet doorgaan, komen ze aan de verkeerde kant te staan van de publieke opinie, de regelgeving en de kapitaalmarkten. De controle neemt toe: inadequate doelstellingen of greenwashing zijn uit den boze.

Olivier Mariée, CEO van CPR Asset Management: “Als vermogensbeheerder zetten wij ons sterk in om via onze beleggingen de bevordering van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te ondersteunen. Sinds onze lancering van het internationale aandelenfonds CPR Invest – Climate Action met CDP in 2018, staan de scores van CDP centraal bij het ontwerpen van geloofwaardige, impactvolle klimaatbeleggingsoplossingen in alle mainstream beleggingscategorieën. De groeiende breedte van hun dekking is van cruciaal belang voor het opbouwen van gediversifieerde en robuuste beleggingsuniversums, en hun gegevens en modellering vormen een inzichtelijke bron van informatie om bedrijven te selecteren die voorlopen op de overgang naar een koolstofarme economie.”

CDP geeft scores aan bedrijven op basis van een transparante methode die betrekking heeft op openbaarmaking, bewustzijn, management en leiderschap. Als onderdeel van zijn nieuwe vijfjarenstrategie om de ecologische noodsituatie aan te pakken, zal CDP zijn scores nog meer toespitsen op de toetsing aan wetenschappelijke benchmarks en trajecten, en zal het zijn werkzaamheden uitbreiden tot meer milieukwesties, waaronder land, oceanen, biodiversiteit, veerkracht, afval en voedsel. 

De volledige lijst van bedrijven die dit jaar op de A-lijst staan, evenals andere openbaar toegankelijke scores, zijn beschikbaar op de website van het CDP 

Meer ecoTips artikels over CDP

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.