zonnepanelen op dak sociale woningen

50.000 Vlaamse sociale woningen krijgen zonnepanelen dankzij Aster, Belfius en Energyvision

De samenwerking tussen de drie partijen verduurzaamt het Vlaamse sociale woonpatrimonium en kan de energiefactuur van de bewoners tot dertig procent terugdringen. De investering is goed voor 150 miljoen euro.

Aster, Energyvision en Belfius gaan de komende 3 jaar meer dan 50.000 Vlaamse sociale woningen voorzien van bijna 400.000 zonnepanelen. Voor dit project verenigden 90 procent van alle Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen zich met de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen in de coöperatieve Aster. Bijgestaan door Belfius als financiële partner en Energyvision als operationele partner, verduurzaamt deze samenwerking de energiehuishouding van het Vlaamse sociale woonpatrimonium én verlicht ze tegelijk de energiekosten voor de 150.000 mensen die erin wonen. Meteen een van de grootste duurzame energie-investeringen ooit in Vlaanderen, goed voor meer dan 150 miljoen euro.

Strijd tegen energiearmoede

Bijdragen aan een energiekostenverlaging  voor sociale huurders, dat was een van de hoofddoelstellingen bij de oprichting van Aster in 2019. De coöperatieve stelde daarvoor een masterplan op om het zonnepotentieel van de daken van sociale woningen maximaal te gebruiken. In vergelijking met ingrijpende maatregelen (zoals isolatiewerken) is de plaatsing van zonnepanelen namelijk een relatief een­voudige en snelle manier om woningen duurzamer te maken, en onafhankelijker van energieprijzen.

Lagere factuur

Met de hulp van Belfius als financiële partner gaat de coöperatieve de komende drie jaar meer dan 50.000 sociale woningen uitrusten met zonnepanelen. Op die manier kan Aster voordelige groene energie aanbieden aan zijn huurders: een structurele verbetering op lange termijn die de energiefactuur tot dertig procent kan verlagen. Een welgekomen verademing in een jaar waarin energieprijzen bijna verdubbeld zijn. De resterende opgewekte energie wordt terug in het net geïnjecteerd, waardoor het aandeel groene energie voor de hele samenleving vergroot.

Wezenlijk verschil

Voor Belfius kadert dit engagement binnen haar ESG-doelstellingen, meer bepaald de ambitie om de CO2-uitstoot in ons land drastisch te verminderen. Dirk Gyselinck, Executive Director Wealth, Enterprises & Public van Belfius Bank: “Deze samenwerking is uniek omdat ze niet alleen de energietransitie een boost geeft, ze maakt ook een wezenlijk verschil voor mensen die er het meeste baat bij hebben.”

Belfius participeerde eerder ook in initiatieven voor duurzame mobiliteit, waaronder CenEnergy, Cyclis Bike Lease en Skipr, en in hernieuwbare on- en offshore energieprojecten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.