Om bedrijven aan te moedigen de hoeveelheid eenmalige verpakkingen terug te dringen deed de Green Deal Anders Verpakt een projectoproep. De zes geselecteerde projectvoorstellen krijgen nu samen 600.000 euro. Het gaat onder meer om projecten voor herbruikbare delivery- en takeaway-verpakkingen, herbruikbare pizzadozen en hervulsystemen in de supermarkt.
Vorig jaar ging de Green Deal Anders Verpakt van start – een initiatief van de OVAM, speerpuntcluster VIL, COMEOS, Detic en Fevia Vlaanderen. Meer dan tachtig bedrijven, organisaties en overheden engageerden zich om op drie jaar tijd de hoeveelheid eenmalige verpakkingen drastisch te reduceren.
15.000 ton minder
Negentig projecten werden inmiddels ingediend met als doel diensten en/of verpakkingen te gaan herdenken richting preventie en hergebruik. De ambitie is om met de ruim negentig projecten het aantal wegwerpverpakkingen met 15.000 ton (goed voor 300 miljoen eenheden) te reduceren in de distributiesector.
Om de omschakeling nog een extra duw in de rug te geven, werd er in juni 2022 een projectoproep gelanceerd waarbij projecten op financiële ondersteuning konden rekenen. Na de bijhorende selectieprocedure kunnen zes projecten aan de slag met de extra middelen.
lees ook
EU pakt wegwerpverpakking aan
6 geselecteerde projecten
Uit de 23 voorstellen die in aanmerking kwamen, selecteerde de jury 6 projecten voor een financiering van in totaal 600.000 euro. Het aantal reacties toont alvast aan dat veel organisaties zich bewust zijn van de verpakkingsproblematiek en er actief mee bezig zijn.
De zes projecten die steun kregen:
Kombak
Projectpartners IVAGO (afvalbeheerder in Gent), Stad Leuven en Recycling Netwerk Benelux willen een circulaire keten opzetten voor herbruikbaar cateringmateriaal voor afhaal- en bezorgmaaltijden in Gent en Leuven. Via een co-creatieproces met horeca en marktpartijen willen ze komen tot een hergebruikconcept op schaal.
Reusable Packaging System (RPS)
Via het RPS-project schakelen Smartmat en Red-use voor hun maaltijdboxen over van een klassieke kartonnen verpakking naar een herbruikbare. Hiervoor wordt een systeem opgezet om leeggoedstromen van herbruikbare verpakkingen af te handelen. Op jaarbasis leidt dit tot een reductie van 250 ton aan kartonnen dozen.
Borro
Borro is een herbuikbaar verpakkingssysteem dat Homegrown Ventures en DeSter ontwikkelen voor take-out en delivery maaltijden. De focus ligt op het zo laagdrempelig mogelijk maken van de overgang van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen door de consument en het restaurant.
Bulkproject detergenten
Ecover en Delhaize sloegen de handen in elkaar om een hervulconcept voor detergenten in het winkelpunt te realiseren. Zo willen ze verpakkingen vlot door consumenten laten hervullen en een brede groep van winkels en consumenten bereiken.
Pizza Re-Imballagio
Met dit project beogen projectpartners Mivas en Avamoplast de ontwikkeling en implementatie van een herbruikbare pizzadoos. Jaarlijks worden er namelijk wereldwijd 4 miljard kartonnen pizzadozen na een korte levensduur weggegooid. Recyclage is vaak moeilijk door de vervuiling van de dozen. Bovendien leeft de perceptie dat karton milieuvriendelijk is terwijl de productie een grote milieu-impact heeft.
Herbruikbare verpakkingen binnen het delivery en takeaway
Spaghettiketen Bavet brengt mensen samen rond een bord spaghetti, zowel in hun restaurants als thuis via onder andere Deliveroo. Het nadeel van de thuisbeleving is de hoeveelheid wegwerpverpakkingen en bijhorende CO2-impact . Beide partners willen daarom herbruikbare verpakkingen implementeren binnen de delivery- en takeaway-stroom.