800 000 elektrotoestellen hergebruikt

800 000 elektrotoestellen hergebruikt in België

In 2015 werden bijna 800 000 binnengebrachte elektro-toestellen via de kringloopsector op de tweedehandsmarkt aangeboden. De samenwerking tussen Recupel en de koepelorganisaties KOMOSIE (o.m. de Kringwinkels) en Ressources werpt dus haar vruchten af.

“We raden de consument aan om zich eerst af te vragen of het toestel dat hij afdankt te herstellen is. En we hebben criteria die bepalen of een afgedankt toestel nog van nut kán zijn voor de hergebruiksector”, zeggen de drie organisaties in koor.

 

Bijscholing ‘groot wit’

De Kringwinkels kunnen steeds meer elektrotoestellen aan de man brengen. “Daar is expertise voor nodig, want de meeste toestellen moeten eerst hersteld worden. Aangezien toestellen constant evolueren moeten onze werknemers zich voortdurend bijscholen”, zegt Marleen Vos, Algemeen Directeur van KOMOSIE.

De bijscholing gebeurt in samenwerking met producenten. Zo heeft de kringloopsector toegang tot platformen die voor en door producenten zijn opgericht. Daar vinden ze nuttige informatie over herstellingen en kunnen ze de juiste onderdelen bestellen.

De Kringwinkels hebben zich gespecialiseerd in de herstelling van ‘Groot Wit’, toestellen zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en ovens… “Deze herstelde apparaten worden verkocht met een garantie van één jaar, en gemiddeld voor een derde van de prijs van een nieuw toestel. Ze beantwoorden aan de vraag van een vaak kwetsbaar publiek die op zoek is naar noodzakelijke toestellen voor een goede prijs/kwaliteit verhouding”, verduidelijkt Cécile Patris, Directrice van Ressources.

Hergebruik maakt integraal deel uit van de Recupel keten. “Onze bedoeling is om de kringloopsector te bedienen van genoeg bruikbaar oud elektro om hun activiteiten te ontwikkelen”, aldus Peter Sabbe, CEO van Recupel. “Bovendien genereren deze activiteiten momenteel 349 jobs, een heel belangrijke gegeven.”

Bron: KOMOSIE voor De Kringwinkel
Datum: 02-08-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.