Selecta geeft koffie-afval een tweede leven in samenwerking met Grounds Up

Proefproject bij HoGent zorgt voor vaste bron van koffiegruis.

Grounds Up, een start-up die koffie-afval hergebruikt, en Selecta, expert in koffie en foodtech-oplossingen, gaan structureel samenwerken. Selecta zal koffiegruis leveren dat Grounds Up verwerkt tot waardevolle grondstoffen voor onder meer de productie van herbruikbare koffiebekers. Als eerste stap in de samenwerking is een proefproject bij HoGent opgestart, waar Grounds Up koffiegruis zal ophalen om het te verwerken. Op termijn wil Selecta de samenwerking opschalen door nog meer koffiegruis te leveren.

Grounds Up werd in 2022 opgericht door Lukas Van Quickelberghe en investeerder Erik Groes. De start-up verwerkt koffiegruis tot nieuwe grondstoffen die als basis dienen van composietmateriaal waarmee herbruikbare bekers of bloempotten vervaardigd worden, of olie voor zeep en cosmetische producten.

Pilootproject bij HoGent

Een eerste stap in deze samenwerking is een pilootproject bij HoGent, waarbij Grounds Up koffiegruis zal ophalen op de hogeschoolcampussen en het vervolgens verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Dick Deroo van Selecta licht toe: “Voor Selecta past deze samenwerking in de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling die wij voor onszelf stellen. In alles wat wij doen, trachten wij immers de impact op het milieu maximaal te beperken. Onze klanten genereren een aanzienlijke hoeveelheid koffie-afval. Dit project biedt een innovatieve manier om alvast een deel van dat afval op een duurzame wijze te verwerken. Door het koffiegruis te laten inzamelen door Grounds Up, dragen we bovendien bij aan de circulaire economie.”

Voor Grounds Up is het proefproject bij HoGent extra interessant omdat de eigen verwerkingsfaciliteiten in Gent gevestigd zijn. Dat vermindert het nodige transport en de bijhorende CO2-uitstoot. Bovendien kan de ophaling van koffiegruis dankzij de nabijheid optimaal georganiseerd worden. Daardoor is er minder kans op kwaliteitsverlies bij het restproduct.

“Dat is één van onze grootste uitdagingen en eigen aan het werken met afvalproducten uit de koffieketen”, licht Van Quickelberghe toe. “We onderzoeken verschillende oplossingen voor deze uitdaging, waarbij een snelle ophaling van koffiegruis momenteel de beste optie is.”

lees ook

Cordeel participeert in Grounds Up dat koffieafval circulaire toekomst geeft

Schaalvergroting

Hoewel de inzameling van koffiegruis bij Selecta-klanten momenteel alleen bij HoGent is gepland, is de uitbreiding naar andere klanten een logische volgende stap. Grounds Up en Selecta onderzoeken mogelijkheden om de logistiek verder te optimaliseren en samen te werken met grotere afvalverwerkingspartners. “We zijn nog in gesprek over de praktische uitvoering, maar we geloven sterk in de groeimogelijkheden van deze samenwerking,” besluit Van Quickelberghe.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.