EU gaat door met invoerheffingen op Chinese elektrische voertuigen

De Europese Unie zet door met forse invoerheffingen op in China geproduceerde elektrische voertuigen (EV’s). Dit besluit komt er ondanks verzet van Duitsland, de grootste economie van het blok. De heffingen, die oplopen tot 45%, zullen vanaf volgende maand gedurende vijf jaar gelden.

De Europese Commissie besloot tot de heffingen na een onderzoek naar vermeende oneerlijke subsidies door China. Het doel is om Europese autobouwers te beschermen tegen goedkope Chinese EV’s. In de stemming steunden tien lidstaten de invoerheffingen, terwijl vijf landen tegenstemden en twaalf landen zich onthielden van stemming. Een meerderheid van 65% van de EU-bevolking was nodig om de heffingen tegen te houden, maar dit werd niet bereikt.

Duitsland, dat een belangrijke auto-industrie heeft, stemde tegen de maatregel volgens persagentschap Reuters. Frankrijk, Italië en Polen waren voorstanders. De Commissie zegt echter dat het de dialoog met China voortzet om een alternatieve oplossing te vinden. Een mogelijk compromis zou kunnen bestaan uit het instellen van minimumverkoopprijzen.

Reacties en gevolgen

Bedrijven zoals Renault en Volkswagen zagen hun aandelen stijgen, in de verwachting dat de heffingen hen zouden helpen om beter te concurreren met Chinese rivalen op de Europese markt. Tegelijkertijd vrezen sommige Europese spelers dat Chinese fabrikanten hun productiecapaciteit in Europa zullen uitbreiden om de heffingen te omzeilen.

De beslissing kan echter leiden tot een handelsoorlog. China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen, waaronder heffingen op Europese producten zoals brandewijn en varkensvlees, die vooral Franse en Duitse producenten zouden treffen. Ook onderzoekt China de mogelijkheid om importheffingen op grote benzinevoertuigen te verhogen, wat de Duitse industrie zou schaden.

Consumenten in Europa kunnen ook de gevolgen voelen, omdat de prijzen van elektrische voertuigen kunnen stijgen, wat de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2050 in gevaar zou kunnen brengen. Milieuorganisaties waarschuwen dat uitstel van de CO2-reductiedoelstellingen voor 2025 het risico vergroot dat de productie van EV’s in Europa stagneert.

De EU blijft werken aan een evenwicht tussen handelspartnerschap met China en het beschermen van de eigen industrie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.