Belgische interactieve waterstofkaart gelanceerd

De Belgische Hydrogen Council (BHC) heeft vandaag tijdens haar tweede conferentie in Brussel de interactieve waterstofkaart van België gelanceerd. Deze kaart geeft een overzicht van alle waterstofactiviteiten in België en toont de vooruitgang die ‘Team Belgium’ heeft geboekt.

De conferentie, getiteld ‘Building the EU hydrogen value chain, with Belgium at its heart’, vond plaats in de Dockx Dome in Brussel en bracht meer dan 300 deelnemers samen. Het evenement biedt een platform voor de Belgische waterstofsector om zich te verenigen en de internationale samenwerking te versterken. Een belangrijk moment op de conferentie was de lancering van de interactieve waterstofkaart. Deze kaart toont alle projecten en initiatieven in België rond waterstof, inclusief infrastructuurwerken, technologiebedrijven en onderzoeksinstituten. Met filters kunnen gebruikers gemakkelijk door de Belgische waterstofwaardeketen navigeren, van productielocaties tot opslagprojecten.

Belgische ambities in waterstof

De Belgische Hydrogen Council werd in maart 2023 opgericht door WaterstofNet en Cluster Tweed. De raad heeft als doel de positie van België op de Europese en mondiale waterstofmarkt te versterken. Daarbij adviseert de BHC-beleidsmakers over de uitrol van regionale en federale waterstofstrategieën en fungeert het als aanspreekpunt voor de sector.

lees ook

Groene waterstof: tussen droom en doorbraak

België zet in op de ontwikkeling van binnenlandse waterstofproductieprojecten en breidt bestaande infrastructuur in de havens uit met nieuwe pijpleidingen en importfaciliteiten. Belgische bedrijven bouwen daarnaast aan internationale waardeketens voor de invoer van waterstof. Bovendien investeren verschillende technologieproducenten in nieuwe productiefaciliteiten, terwijl academische expertise op het gebied van waterstof verder wordt ontwikkeld.

Overzicht en toekomst

De interactieve kaart, ontwikkeld door het programmabureau van de BHC met steun van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, biedt een actueel overzicht van alle projecten tot 2030. Nieuwe initiatieven kunnen via de interface van de kaart worden ingediend. De kaart laat volgens BHC-voorzitter Tom Hautekiet zien dat België belangrijke stappen zet om een belangrijke rol te spelen in de Europese waterstofvoorziening. “Het weerspiegelt de samenhang van de verschillende bouwstenen van ons ecosysteem en versterkt onze aanpak als ‘Team Belgium’,” aldus Hautekiet.

Klik hier om de interactieve kaart rond waterstof in België te bekijken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.