Je hebt een bedrijf. Proficiat! Je hebt een kantoor, bureaustoel en visitekaartjes. Maar vooral: je hebt een visie. Je wil met je bedrijf meer zijn dan een ondernemingsnummer en kantoormateriaal. Je wil een positieve impact hebben en je bedrijf inzetten als een ‘force for good’. Dan ben je een B Corp gecertificeerd bedrijf, of moet je dringend overwegen dat te worden.
B Lab is de internationale non-profit die zich inzet om het economisch systeem op zijn kop te zetten. Op zijn kop is namelijk het antwoord op de grote uitdagingen van de toekomst: commercie moet ook kunnen met liefde voor de mensen en de planeet. Om het B Corp certificaat te krijgen, moet je diep in de ziel van je bedrijf kijken: wat doen we al goed en waar kan het beter? En vooral: hoe dan?
Dat klinkt allemaal goed, maar ook vaag. Daarom vroegen we aan een aantal oude rotten en frisse groentjes binnen de Belgische B Corp community naar hun ervaring.
Heel veel ‘waarom wel’
Eigenlijk is het heel snel duidelijk: ‘doing good’ zit gewoon ingebakken in het DNA van de meeste B Corp bedrijven. Olivier van ScaleUp: “Er was geen andere optie. We financieren bedrijven die bezig zijn met onder andere duurzame voeding. Dan is het maar logisch dat wij het goede voorbeeld geven.” Joris van ecoBirdy bevestigt: “Eigenlijk werkten wij al volledig volgens de standaarden van B Corp. Het certificaat en de bijhorende score zijn een bevestiging van onze manier van werken.”
“Het B Corp certificaat bewijst dat je het meent met je duurzame waarden, en niet gewoon aan greenwashing doet. Het is een ideale manier om jezelf constant in vraag te stellen en te blijven verbeteren,” zegt Marc-Antoine van Brasserie de Brunehaut.
“Het B Corp certificaat bewijst dat je het meent met je duurzame waarden, en niet gewoon aan greenwashing doet.” — Marc-Antoine De Mees, eigenaar Brasserie de Brunehaut
Andreas van Materialise: “Wij hebben het certificaat nog niet, maar het is voor ons wel enorm belangrijk om het te halen. Het hoort bij onze waarden, bij het soort bedrijf dat we willen zijn. B Corp biedt ons de begeleiding en positieve voorbeelden die we nodig hebben om onszelf te verbeteren en steeds duurzamer te werken. Duurzaamheid is een heel complex onderwerp, maar de vragenlijst (Business Impact Assessment) van B Corp die je moet invullen is heel concreet. Er is geen one size fits all oplossing voor duurzaamheid. Daar maakt B Corp het verschil: ze vragen naar details, die dan weer naar heel tastbare suggesties voor verbetering leiden.”
Een paar keer ‘dit was lastig’
Alle bedrijven zijn het erover eens: de vragenlijst om het certificaat te behalen is lang. Alle data verzamelen is een intensief en tijdrovend proces, maar tegelijk is het iets wat elk bedrijf zou moeten doen. Het is een blauwdruk van je status als duurzaam bedrijf. Gelukkig zijn er al heel wat B Corp bedrijven met ervaring én tips.
Ook Grégoire van Shayp – nieuwbakken B Corp sinds januari en dus blakend van trots – vond het proces lang en moeizaam. “Maar de beloning is het meer dan waard. Het certificaat legt de nadruk op het belang van samen groeien. Wij zetten de stappen in de goede richting, B Corp biedt het kader waarin we dat het best kunnen doen.”
“Wees ambitieus als je het proces start. Stel grote doelen. Met B Corp heb je een heel duidelijk kader voor beslissingen.” — Tom Feyaerts, duurzaamheidscoördinator bij Oxfam Fair Trade
“Laat je bijstaan door experten!” zegt men bij Danone. Ook Clara van The Skateroom is fan van de B Corp community: “Gebruik de Belgische B Corp movement voor tips en samenwerking. Er heerst een positieve dynamiek. Het is enorm fijn om er deel van uit te maken.” Joris: “Het is niet gemakkelijk om al je inspanningen meetbaar te maken, maar het is het waard. Het doet je ook nadenken over dingen.”
Communicatie is essentieel: “Betrek het hele bedrijf bij het proces, communiceer vaak en duidelijk,” tipt Tom van Oxfam Fair Trade, “en wees ambitieus als je het proces start. Stel grote doelen. Met B Corp heb je een heel duidelijk kader voor beslissingen.” Ook bij StreetwiZe nemen ze de B Corp aanbevelingen gewoon mee in het strategisch plan van het bedrijf.
En dan duizend keer: yes, daarom word je B Corp!
De meerwaarde van B Corp is er uiteraard voor de mens en de planeet. Maar welke added value heeft het voor jouw bedrijf?
Zoveel B Corp bedrijven, één duidelijke mening: het B Corp certificaat toont waar je als bedrijf staat op vlak van duurzaam ondernemen én geeft je concrete mogelijkheden om te verbeteren. Maud van N-SIDE voegt er nog aan toe: “Het creëert een zelfbewustzijn, en als surplus heel veel trots bij iedereen in het bedrijf.”
Philippe:“Technord staat nu zwart op wit gepositioneerd als duurzaam bedrijf. Dat geeft ons een heel andere – betere – positie in de markt. Het trekt klanten, leveranciers en werknemers aan die duurzaamheid ook belangrijk vinden.”
“Het mooie aan dit kader is dat je je sterktes en zwaktes in kaart brengt, en tegelijk zelf controle hebt over de weg die je wil inslaan.” —Thomas Canon, Sustainable Program Director bij IBA
Diana van Quest: “Wij maken van elke beslissing een B Corp beslissing. Het kader legitimeert wat we doen en met de B Corp community hebben we meteen een beweging van gelijkgezinden achter ons. Het certificaat trekt ook gemotiveerde werknemers aan, met hoog potentieel. Die komen heel bewust af op je duurzame visie.”
“Het B Corp certificaat is als een spiegel. Je ziet waar je staat qua duurzaam ondernemen, maar ook wat beter kan en hoe. Het mooie is dat je je sterktes en zwaktes in kaart brengt, en tegelijk zelf controle hebt over de weg die je wil inslaan. Het werkt bijna als een spel: je krijgt punten en je kan altijd een level up gaan. Het is praktisch en down to earth.” Merci, Thomas van IBA. We hadden het zelf niet zo mooi durven verwoorden.
Key takeaways – het B Corp certificaat, dat is dus
- Een gedetailleerde blauwdruk van je status als impactbedrijf;
- Een resem concrete richtlijnen van hoe je nog duurzamer kan werken;
- Jouw stempel: wij zijn duurzaam. Geen greenwashing, geen vage beloftes. Wij menen het;
- Een snel groeiende community van gelijkgezinden. Werk samen, denk samen;
- In feite onmisbaar als je duurzaam ondernemen serieus neemt.