elektrisch rijden

Aanvraag zero-emissiepremie eenvoudiger

Aanvraag premie elektrische wagen eenvoudiger

De Vlaamse Regering keurde een aanpassing aan het energiebesluit goed. ‘We vereenvoudigen de procedure om een premie voor een elektrische wagen aan te vragen. De aanvraag zal voortaan in één stap gebeuren in plaats van twee. En we zorgen ervoor dat wie de premie misliep, die alsnog kan krijgen’ aldus minister van Energie Bart Tommelein.

De zero-emissiepremie dient om het prijsverschil tussen een conventioneel voertuig en een emissievrij model – elektrisch of waterstof – te verkleinen. Doel is de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van het verkeer op het klimaat te reduceren. Wie vanaf 1 januari 2016 tot nu een elektrische wagen aankocht en de premie wilde ontvangen, moest een aanvraag in twee stappen doorlopen: een dossier indienen bij de aankoop en een bij de ontvangst van de auto. Tientallen Vlamingen vergaten die tweede stap en liepen zo de premie mis.

Snelle aanpassing

Na de opmerkingen van de Vlaamse ombudsman eind oktober, gaf Vlaams minister van Energie Bart Tommeleinmeteen aan dat hij het probleem snel zou oplossen. Zes weken later keurt de Vlaamse Regering zijn voorstel goed: het systeem om de premie voor een elektrische wagen aan te vragen wordt eenvoudiger en wie de premie misliep zal hem alsnog kunnen krijgen.

Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe aanvraagprocedure in:

  • de procedure loopt niet langer in twee maar in één stap
  • de indiener krijgt meer tijd.
  • toekomstige aanvragers moeten zich binnen de drie maanden na de eerste inschrijving van het voertuig aanmelden, via een webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Bart Tommelein: ‘Milieuvriendelijke voertuigen zijn belangrijk voor ons milieu  én onze gezondheid. Met de eenvoudigere procedure zorgen we ervoor dat we nog meer mensen bereiken. En in één beweging zorgen we ervoor dat wie de premie dit jaar misliep door de te strikte procedure, dat geld alsnog kan krijgen. Wie kiest voor een emissievrije wagen belonen we daarvoor.’

Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen

Wie een zero-emissie voertuig koopt, krijgt een premie tot 5.000 euro voor de goedkoopste modellen. Bart Tommelein: ‘Elk jaar zakt de premie een beetje. Met een bestelbon tot en met 31 december 2016, kan je nog genieten van de hoogste premies.’

Tijdens de Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen van 10 tot 18 december zetten autodealers hun milieuvriendelijke voertuigen in de kijker en kan je op heel veel plaatsen een proefrit maken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.