ABEE plant in Henegouwen gigafabriek voor batterijen

ABEE (voluit: Avesta Battery & Energy Engineering) heeft aangekondigd dat het in Henegouwen een gigafabriek voor batterijen wil bouwen. Het project kreeg de naam ‘BE-VOLT Battery Systems’. De plannen bevinden zich in een vergevorderde fase.

De gigafabriek staat gepland in Seneffe-Manage en zou een jaarlijkse capaciteit hebben van 3 gigawattuur. Naar verwachting zou het project 300 tot 500 banen opleveren. Volgens CEO Noshin Omar, voormalig professor aan VUB, zal de fabriek van België een van de belangrijkste spelers in de batterijproductie maken.

Als alles vlot loopt, zou de fabriek vanaf 2025 operationeel zijn. Het project is namelijk nog niet volledig rond – zo moet het nog een milieuvergunning krijgen, weet De Tijd. Het zou in ieder geval de eerste gigafabriek in België worden.

Lage koolstofvoetafdruk

Met de verschuiving naar koolstofneutraliteit zal ABEE een belangrijke rol spelen in de levering van batterijpakketten voor elektrische voertuigen en stationaire toepassingen. Het speelt daarmee in op de nieuwe en strenge Europese richtlijnen.

Momenteel komen batterijpakketten van leveranciers buiten de EU. In 2030 zullen deze geïmporteerde batterijen niet meer voldoen aan de Europese normen. De gigafabriek van ABEE zou de eerste in Europa worden die batterijpakketten met een lage koolstofvoetafdruk produceert. ABEE’s batterijen bevatten namelijk geen nikkel en kobalt.

Het bedrijf werd opgericht in 2019 en is gespecialiseerd in batterij- en energietechnologieën voor automotive en stationaire toepassingen. Intussen vordert ook de bouw van ABEE’s gloednieuwe en hoogtechnologische R&D Center in Ninove. Vanaf 2023 wordt dat het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.