Afbraakwerken Brucargo zetten circulariteit om in de praktijk

Brussels Airport is volop bezig met de herontwikkeling van de centrale zone op Brucargo. Daarbij worden materialen zoals akoestische plafondpanelen en beton zo veel mogelijk gerecupereerd en hergebruikt. De staalstructuur van een van de loodsen wordt integraal verhuisd en krijgt een tweede leven op een nieuwe locatie.   

De centrale zone op Brucargo – de cargoafdeling van Brussels Airport – wordt herontwikkeld. Verouderde magazijnen moeten plaats ruimen voor moderne, duurzamere gebouwen en ook de verkeersdoorstroom en mobiliteit op de zone wordt verbeterd.  

Deze zomer zijn de afbraakwerken gestart van acht verouderde gebouwen in de zone. In samenwerking met De Meuter, de partner voor de afbraakwerken, krijgt een van de oude loodsen nog een tweede leven. Het gaat om een loods van 2.850 m² waarvan de staalstructuur volledig wordt gerecupereerd. Die werd zorgvuldig gedemonteerd en wordt later heropgebouwd op een andere locatie, waar ze een tweede leven krijgt als opslagmagazijn voor bouwbedrijf Democo. 

Hergebruik in fundering

Daarnaast wordt ook beton – betonvloeren en buitenverharding – uit de verouderde gebouwen hergebruikt. Een breekmachine vermaalt het uitgebroken beton ter plaatse zodat het later kan dienen als fundering. Zo worden er tonnen beton gerecupereerd voor de bouwwerken.  

Een derde circulair voorbeeld is de recuperatie van de akoestische plafonds. Het gaat om plafondpanelen uit een van de gebouwen die nog in goede staat zijn. Ze worden hergebruikt door Akoestiekfabriek, dat jobs creëert voor mensen die moeilijk werk vinden. Van de panelen worden akoestische panelen gemaakt voor scholen, kantoren en horeca.

Tot slot wordt ook het cellenbeton tijdens de werken gerecupereerd. Dit is een licht en isolerend bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. Het wordt ter plaatse fijngemalen en gezuiverd en vervolgens getransporteerd voor hergebruik. 

De afbraakwerken duren nog tot begin 2023. Daarna starten de voorbereidende werken en de bouwwerken. Tegen midden 2025 kunnen drie nieuwe duurzame gebouwen en een parking in gebruik worden genomen.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.