Afval in horecazaken eenvoudig recycleren

Afval in horecazaken eenvoudig recycleren

Horecazaken bieden zelden gescheiden afval aan: voedselafval belandt gewoon bij het restafval. Onaanvaardbaar vanuit ecologisch standpunt, vindt Kathleen Vinck (Universiteit Antwerpen). Zij ontwikkelde Arnon, een toestel dat de recyclage van voedselafval moet stimuleren.

 

Arnon verzamelt en verwerkt

“Gescheiden organisch afval levert door compostering of vergisting een hogere waarde op dan wanneer het samen met het restafval verbrand wordt. Simpelweg door het recycleren van voedselafval kunnen we dus een hoger nut bereiken”, legt Kathleen Vinck, studente productontwikkeling, uit. “Maar daar wringt het schoentje in grote horecazaken, die soms hele bergen voedselafval samen met hun restafval aanbieden, vaak uit gemakzucht, plaatsgebrek of om economische redenen. Ik bedacht daarom een manier om voedselafval on site te verzamelen en gedeeltelijk te verwerken.”

Arnon verzamelt en verwerkt het voedselafval. Het verwerkingsproces begint met een fractionering van het voedselafval. Eenmaal gefractioneerd, wordt het afval onttrokken van vocht. Door een centrifugering wordt de vaste materie gescheiden van het vocht, dat vervolgens geloosd wordt.

 

Geuroverlast en afvalberg beperken

“De voordelen zijn legio”, aldus Vinck. “Geuroverlast wordt geëlimineerd, het onderhoud beperkt en de hygiëne geoptimaliseerd. Maar ook economisch is dit erg voordelig: de afvalberg wordt kleiner, en dus moet de horecazaak minder betalen voor het afdanken van haar afval. En doordat de output zodanig gereduceerd wordt, is ook de CO2-uitstoot van het ophalen van het afval lager. Bovendien is de biomassa die Arnon als output heeft, geschikt als input in een composteringsproces. Een win-winsituatie op alle vlakken.”

 

Bestaande workflow

Bedoeling is om Arnon in een horecazaak binnen de afruim- en afwasruimte te implementeren en naadloos op de huidige workflow aan te sluiten. “Zowel bordresten die terugkomen uit de zaal als grotere porties afval die ontstaan bij het bereiden van voedsel in de keuken worden bovenaan ingevoerd. De resterende biomassa wordt onderaan uitgeworpen en opgevangen in een wegwerpbare unit, geschikt voor compostering. Eén zakje kan de totale hoeveelheid biomassa opvangen die geproduceerd wordt door een middelgroot restaurant op één dag.”

 

Datum: 06-09-2016
Bron: www.uantwerpen.be/arnon

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.