Surfers verzamelden vorig jaar 1.332 m3 afval op stranden en oevers in Europa. Dat is bijna genoeg om 9.000 badkuipen te vullen. De buit telde 22.330 wattenstaafjes, 156.436 sigarettenpeuken en 44.868 plastic zakjes. Deze cijfers werden verzameld door de NGO Surfrider Europe. Ook in Vlaanderen voeren surfers actie om aandacht te vragen voor de afvalproblematiek.
Oceans Initiatives
Van 22 tot 25 maart organiseert Surfrider de 23ste editie van het Ocean Initiatives-project. Concreet spoort de NGO surfers aan om tijdens die periode afvalinzamelingsacties te organiseren op stranden, aan rivieren, aan meren,… Zo tracht de organisatie het Europese publiek te sensibiliseren en wordt er uitgebreide data verzameld over het afval op onze oevers en stranden.
Eneco Clean Beach Cup
Momenteel staan er meer dan 230 opruimacties op de agenda. Ook Vlaamse surfers werken mee. Op 25 maart zijn onze stranden het speelterrein van de Eneco Clean Beach Cup. De eerste editie van dit initiatief dateert al van 9 jaar geleden. Organisator Sven Fransen legt uit: “Vroeger organiseerden verschillende Vlaamse surfclubs individuele strandopruimacties. De Eneco Clean Beach Cup bundelt deze samen in een wedstrijdconcept. Alle acties gaan nu op dezelfde dag door. Voor de gemeente of club met de meeste deelnemers voorziet Mooimakers een knappe geldprijs, die uiteraard duurzaam gespendeerd moet worden.”
Impact vergroten
De Eneco Clean Beach Cup staat volledig op zichzelf, maar werkt wel samen met Surfrider. Fransen: “We voegen onze acties toe op de website en bezorgen Surfrider gedetailleerde info over het aantal deelnemers, de doorgekamde kilometers strand, het verzamelde afvalgewicht, bijzonderheden,…Op die manier hopen we de impact van ons initiatief te vergroten. Als surfers begeven we ons als het ware dagdagelijks tussen het afval. Neem het van ons aan: Het probleem is groter dan je denkt, en eigenlijk wordt er veel te weinig aan gedaan.”
Als uitbater van surfclub Windekind in Oostduinkerke merkte Sven dat individuele acties wel een verschil kunnen maken, al gaat het maar om het bannen van plastic rietjes uit horecazaken aan het strand. Maar om echt vooruitgang te boeken moet het beleid dringend volgen: “Op vlak van fiscaliteit, kan er bijvoorbeeld nog veel gebeuren. Het lijkt nu wel alsof duurzame initiatieven eerder bestraft dan beloond worden. Het evenwicht tussen economie en ecologie zou eigenlijk volledig herbekeken moeten worden.”
Recyclage plastic
Het afval dat op 25 maart verzameld wordt, moet uiteraard ook ergens naartoe. Helaas valt het amper te herbruiken. Fransen: “De firma Van Gansewinkel haalt onze afvalbergen op en tracht ze te recycleren. Maar een groot succes is dat niet. Bijna al het plastic dat we verzamelen is dun en van lage kwaliteit. Daar kunnen we niets meer mee. Plastics zijn onze grootste bezorgdheid. Verduurzamen en met zorg recycleren is de boodschap”
Bron: Eigen verslaggeving | Surfrider
Foto’s: © Surfrider en Eneco Clean Beach Cup