Amazon investeert meer dan 1 miljard euro in elektrificatie van zijn Europese activiteiten

Amazon investeert meer dan 1 miljard euro om zijn Europese activiteiten verder te elektrificeren. Het mikt daarbij op 10.000 elektrische bestelwagens en 1.500 elektrische vrachtwagens, naast extra laadinfrastructuur en micro-mobiliteitshubs in steden.

Amazon gaat de komende vijf jaar meer dan 1 miljard euro investeren om zijn transportnetwerk in Europa verder te elektrificeren en koolstofarm te maken. Op die manier kan het bedrijf niet alleen duurzamer pakjes leveren maar wil het ook innovatie in de sector stimuleren en meer openbare laadinfrastructuur aanmoedigen.

Emissievrij wagenpark

Het bedrijf gebruikt momenteel in Europa al duizenden emissievrije voertuigen. Met de investering gaan er nog duizenden meer bijkomen. Daardoor kan Amazon CO2-neutraliteit bereiken tegen 2040, tien jaar eerder dan vooropgesteld in het akkoord van Parijs.

“Door duizenden elektrische bestelwagens, langeafstandsvrachtwagens en fietsen in te zetten kunnen we verder afstappen van traditionele fossiele brandstoffen – en hopelijk moedigen we de transport- en auto-industrie in Europa en de rest van de wereld verder aan om te blijven schalen en innoveren”, aldus Andy Jassy, ​​CEO van Amazon.

Amazon beschikt momenteel in Europa over meer dan 3.000 elektrische bestelwagens om pakjes te leveren. Dankzij de bijkomende investering verwacht het bedrijf zijn vloot uit te breiden tot meer dan 10.000 elektrische bestelwagens in 2025.

Mobiliteitshubs

Amazon heeft micromobiliteitshubs gelanceerd in meer dan twintig Europese steden, waaronder Londen, München en Parijs. Tegen het einde van 2025 verwacht het bedrijf dat aantal te verdubbelen. Micromobiliteitshubs zijn kleinere, centraal gelegen bezorgstations. In dichtbevolkte steden maken de hubs het mogelijk om nieuwe bezorgmethoden te gebruiken, zoals e-cargofietsen en leveringen te voet. Zo raken pakketten duurzamer tot bij de klanten. Bovendien doen de hubs de files afnemen en verbeteren ze de luchtkwaliteit.

Lange-afstandsvervoer

Verder staan er duizenden opladers in de vestigingen gepland en ook elektrische vrachtwagens staan op de investeringsagenda. Vandaag heeft het bedrijf vijf zulke vrachtwagens in het VK. Tegen het eind van het jaar zullen er twintig rondrijden in Duitsland. De komende jaren wil Amazon meer dan 1.500 elektrische vrachtwagens uitrollen in zijn Europese vloot. Die komen met honderden gespecialiseerde snelladers waardoor de voertuigen in ongeveer twee uur kunnen opladen.

Amazon wil zijn activiteiten tegen 2025 van 100 procent hernieuwbare energie voorzien. In 2021 bereikte het bedrijf al 85 procent. De ambitie geldt voor alle Amazon-activiteiten zoals datacenters, logistieke faciliteiten, fysieke winkels en bedrijfskantoren, inclusief oplaadpunten op locatie. Het bedrijf heeft nu meer dan 100 projecten voor hernieuwbare energie in Europa.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.