Aquatreat uit Aarschot is al geruime tijd trotse bezitter van het nullozerstatuut. Het is dat, als bedrijf dat milieuvriendelijke chemicaliën voor industriële waterbehandeling produceert, naar eigen zeggen ook aan zichzelf verplicht. “Afvalwater kennen wij niet”, klinkt het fier. “Het enige water dat hier geloosd wordt, is regenwater.” Daar is onder meer een glazen piramide mee verantwoordelijk voor.
Al vier decennia is Aquatreat trendsetter in milieuvriendelijk waterbeheer. Met eigen chemische producten die zo veilig mogelijk zijn voor gebruiker en omgeving behandelt het bedrijf koelwater, ketelwater, afvalwater en drinkwater. Het is daarmee een wereldspeler, met grote Europese industriële klanten en ruim dertig verdelers in Europa, Azië, Amerika en Afrika.
“Sinds 2001 zijn wij trotse bezitter van het nullozerstatuut”, vertelt Tine Vandersypen, general manager bij Aquatreat. “Ons waterverbruik volgt een circulair model waarbij er finaal geen afvalwater overblijft.”
Vandersypen licht dat model toe: “Al onze daken vangen regenwater op en dat gebruiken we in de productie. Het is niet zo dat we helemaal geen stadswater meer nodig hebben. De belangrijkste reden daarvoor is dat we een aantal drinkwatergeschikte producten maken. Van de 2.000 m³ water die we jaarlijks nodig hebben, is toch 1.300 m³ afkomstig uit regenwaterrecuperatie.”
“Dat regenwater wordt gefilterd tot de kwaliteit die we nodig hebben. Via een zandfilter of – indien er een hogere kwaliteit nodig is – omgekeerde osmose, waarbij echt alle hardheid uit het water wordt gehaald. In de labo’s gaan we zelfs nog een stapje verder en gaan we het regenwater ook nog door een harsfilter halen zodat zo goed als zuiver water overblijft. Het grijze water dat uit de filters komt, gebruiken we om te poetsen, voor de toiletten en om verpakkingen mee te spoelen.”
Zuiverwaterbekken
Natuurlijk blijft ook Aquatreat in een volgende fase met afvalwater zitten. Maar dat wordt dus niet geloosd. Vandersypen: “Dat afvalwater komt terecht in de glazen piramide vooraan op de bedrijfssite. In de piramide wordt het water opgewarmd door de zon die erop schijnt of soms ook via extra stroom afkomstig van zonnepanelen. Dat water gaat dan verdampen en condenseren tegen de glazen binnenwanden, waarna het wordt afgevoerd naar een zuiverwaterbekken.”

Het bedrijf is ook op het vlak van energie circulair. Zo maakt het zijn eigen elektriciteit. De zonnepanelen op het dak genereren jaarlijks 130 kWp. Batterijen die na tien jaar nog altijd 90% van hun capaciteit bezitten slaan daarvan een deel op. Het bedrijf is niet afhankelijk van netstroom, beschikt over een afschakelplan en heeft een warmtepomp die werkt op basis van geothermie.
Aquatreat wil daarmee een voorbeeld zijn. “Mijn vader, die de zaak in 1976 heeft opgericht, zegt altijd dat je om te overleven in de bedrijfswereld slimmer moet zijn dan de grote jongens. Ik denk dat we daar met onze duurzame bedrijfsvoering vandaag nog altijd in slagen”, besluit Vandersypen.