Nog steeds veel openstaande vacatures in sector

Begin dit jaar maakten we een analyse van de arbeidsmarkt in de milieu- en duurzaamheidssector. In december kijken we even of deze verder geëvolueerd is.

Aan het aantal vacatures dat nog steeds dagelijks verschijnt, blijkt dat er toch nog altijd veel vraag is naar deskundigen in milieu, veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, mobiliteit, planologie, MER etc. Aan de andere kant blijft het aantal afgestudeerden in relevante richtingen laag waardoor we nog steeds kunnen spreken over een krapte op de arbeidsmarkt in onze sector.

In onderstaande grafiek zien we dit vooral terug bij de jobs voor deskundige milieu, veiligheid en hygiëne (groene lijn). We zien ook dat het aantal vacatures van 2013 tot 2015 vrij stabiel bleef. Maar vanaf de tweede helft van 2015 tot eind 2017 is er een gestage groei.

Een rondvraag in de sector leert ons dat men niet direct een daling van deze trend verwacht.

Grafiek vacatures milieu, veiligheid, hygiëne Vlaanderen - ecoTips

Enkele ecoTips voor het vinden van de juiste kandidaat

  • Inderdaad, een persoon met het perfecte profiel en jaren ervaring aanwerven, is het gemakkelijkste. Maar een pas afgestudeerde heeft ook troeven. En een 50+-er ook. Zoek de sterke punten in elke kandidaat en vraag je af hoe deze jouw bedrijf of organisatie vooruit helpen. Laat je oogkleppen thuis (of nog beter, gooi ze weg). Een kandidaat met het perfecte profiel is daarom nog geen perfecte kandidaat voor jouw organisatie! 
  • Wat niet is kan nog komen! Of om het anders te zeggen: Hire character, train skill! Zorg ervoor dat je medewerkers zich in jouw bedrijf kunnen ontplooien. Dat ze opleidingen op de werkvloer kunnen volgen, maar ook elders. Dat kunnen bijscholingen zijn die direct gerelateerd zijn aan hun job maar ook bredere opleidingen waarin ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Voldoende persoonlijke ontwikkeling is een sterke motivatie voor medewerkers om NIET van job te veranderen.
  • Verras je toekomstige nieuwe medewerker. Nee, niet bloemen of cadeautjes. Maar door je vacature daar te plaatsen waar hij/zij het niet verwacht. Bedenk dat de typische vacaturesites in eerste instantie geraadpleegd worden door personen die effectief op zoek zijn naar een andere job. Terwijl je iemand kan warm maken voor jouw vacature door die in het oog te laten springen op plaatsen waar je potentiële nieuwe medewerker sowieso gaat kijken, voor interessante informatie bijvoorbeeld. Een voorbeeld: plaats je vacaturebericht op de website van ecoTips en in ecoTips Bizznews of op de sociale mediakanalen van ecoTips. Daar wordt het bericht ook gelezen door personen die het interessantste nieuws uit de sector willen volgen. En wie weet, verleid je zo iemand om verder te klikken en met jouw bedrijf of organisatie in contact te komen. Op die manier trek je personen aan die helemaal niet op zoek waren naar een nieuwe job maar die wel professioneel en toegewijd met hun huidige job bezig zijn. Toch een erg belangrijke en interessante eigenschap, niet?
  • Zorg voor een duidelijke, vlot geschreven en uitnodigende jobadvertentie en -omschrijving. Besteed voldoende zorg aan de tekst, interessante links, je bedrijfscultuur, je visie en waarden. Jongeren willen bijvoorbeeld weten of een organisatie bezig is met MVO. Wanneer de kandidaten keuze genoeg hebben, wat op dit moment het geval is, kiezen ze er die vacatures uit waar ze zich mee kunnen identificeren en die hun boodschap duidelijk brengen. Stijve ambtelijke taal, te veel jargon, geen inkijk in je organisatie, nodigen niet uit tot solliciteren.   
  • Wees bereikbaar! Sommige kandidaten hebben nog wat vragen of willen meer info. Zorg ervoor dat ze een contactpersoon hebben waar ze naar kunnen bellen voor uitleg en vragen. Het is interessant om zowel een contactpersoon op te geven die inhoudelijk meer over de job kan zeggen, als iemand van HR die meer over de afspraken en procedures weet.

Heb je interesse om jouw vacature in de kijker te zetten bij het ecoTips lezerspubliek, contacteer dan Bie Van Cleuvenbergen via bie@b-net.be, info@ecoTips.org of +32 (0)13 29 46 04.

 

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.