Aurubis start bouw ultramoderne recyclage-installatie in Beerse

Aurubis, leverancier van non-ferrometalen, is in Beerse gestart met de bouw van een ultramoderne hydrometallurgische recyclage-installatie. Die gaat gepaard met een investering van zo’n 33 miljoen euro en zal operationeel zijn in 2024-2025.

De ASPA-installatie – ASPA staat voor Advanced Sludge Processing by Aurubis – versterkt de positie van het bedrijf als efficiënt en duurzaam geïntegreerd smelter-netwerk. “Metaalrecyclage is een groeigebied voor Aurubis. Zo dragen we bij tot de circulaire economie. Onze metalen vormen de basis voor toekomstige vooruitgang en maken de urgente groene energietransitie, elektrische mobiliteit en een steeds meer gedigitaliseerde wereld mogelijk”, aldus Dr. Heiko Arnold, COO van Aurubis AG.

Efficiëntere recycling van metalen

In de ASPA-installatie zal anodeslib worden verwerkt. Dat is een waardevol tussenproduct van elektrolytische koperraffinage en wordt geproduceerd in de Aurubis-recyclagefabrieken in Beerse en Lünen (Duitsland). Het nieuwe proces maakt een snellere extractie van meer edelmetalen, zoals goud en zilver, en een volledige terugwinning van tin uit het anodeslib mogelijk.

De fabriek in Beerse verwerkt jaarlijks ongeveer 250.000 ton multimetaalschroot – van de meest complexe residuen tot hoogwaardiger schroot. Daaruit worden metalen, metaalproducten en mineralen geproduceerd.

Sinds de overname van de sites in Beerse en Berango (Spanje) in 2020 breidt Aurubis haar rol als een van de belangrijkste koperrecyclers ter wereld verder uit. Het bedrijf verwerkt nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.