e-bike elektrische fiets

Auto inruilen voor e-bike? Frankrijk geeft inwoners tot 4.000 euro premie

Frankrijk moedigt inwoners aan meer op de fiets te stappen. Wie zijn auto van de hand te doet en inruilt voor een elektrische fiets, kan beroep doen op een conversiepremie. Voor burgers met een laag inkomen die in een lage-emissiezone wonen kan die oplopen tot 4.000 euro.

Twee premies – een ecologische en een conversiepremie – moeten het Franse fietsverkeer helpen stimuleren. Beide premies kaderen binnen Le plan vélo et mobilités actives waarbij de fiets als volwaardig vervoermiddel erkend wordt. 

Fiets erbij: ecologische premie

De premies variëren naargelang het soort fiets dat wordt aangekocht en houden rekening met het inkomen – lagere inkomens krijgen een hogere premie. Voor de aankoop van een niet-elektrische fiets krijgen lagere inkomens bijvoorbeeld 150 euro premie, hogere inkomens komen daarvoor niet in aanmerking. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen particulieren en bedrijven.

Afhankelijk van de concrete situatie en factoren schommelt de ecologische premie voor een elektrische fiets tussen 200 en 400 euro. Voor de aankoop van een bakfiets, een elektrische fietsaanhanger, een vouwfiets of een aangepaste fiets voor mindervaliden kan de premie oplopen tot maximaal 2.000 euro. Ook belangrijk: wonen in een lage-emissiezone geeft recht op een aanvullende premie van 1.000 euro.

Auto weg: conversiepremie

Wie zijn auto van de hand doet en inruilt voor een elektrische fiets, kan beroep doen op een conversiepremie. Die gaat van 1.500 tot maximaal 3.000 euro – opnieuw naar gelang het inkomen. In lage-emissiezones komt daar nog eens 1.000 euro bij. Oftewel: een potentieel premieplaatje van 4.000 euro. Deze premie geldt trouwens – in tegenstelling tot de ecologische premie – voor elke persoon in een huishouden.

Het Franse initiatief is gelijkaardig aan een project dat in 2020 gelanceerd werd in Litouwen. Burgers konden toen hun wagen inruilen voor LEV’s (light electric vehicles) zoals e-bikes en e-scooters. Het initiële budget van 5 miljoen euro moest binnen de kortste keren aangevuld worden met een extra 3 miljoen euro. 

Fietsstad Parijs

De Franse overheid wil tegen 2024 graag 9 procent van de bevolking op de fiets. Momenteel is dat nog maar 3 procent. Ter vergelijking: in Nederland zet 27 procent zich al enthousiast op de pedalen. 

Frankrijk heeft trouwens nog meer fietsambities en wil van Parijs tegen 2026 een 100 procent fietsstad maken. Met het fietsplan 2021-2026 is een budget van 250 miljoen euro gemoeid. Het fietsnetwerk in de stad krijgt er alvast 180 kilometer fietspad bij, fietsers zullen op veel plekken in twee richtingen kunnen rijden en kruispunten gaan fietsvriendelijker gemaakt worden. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.